Kursiljo – Mali tečaj kršćanstva

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s Kursiljo)

Kursiljo – Mali tečaj kršćanstva (špa. cursillo – hrv. "mali tečaj"), mali tečaj kršćanstva. Cursillo) je eklezijalni pokret nastao među studentskom mladeži u Španjolskoj.

Cilj Malog tečaja kršćanstva jest duhovno obnoviti društvo obnovom njegovih pojedinaca tako, da mu se posvijestiti dostojanstvo njegova poziva kojeg je primio krštenjem, potakne na skladniji život u zajednici (obiteljskoj, crkvenoj, profesionalnoj,…) te u njemu probuditi svijest, da je pozvan živjeti u svijetu kojeg treba ustrajno produhovljavati donošenjem evanđeoskog duha u sva područja života: ekonomije, politike, morala, medija, socijalnih struktura, odgoja i obrazovanja, kulture i dr.

Sudionici Kursilja, njih 25 do 35, okupljaju se kroz puna tri dana, gdje slušaju nagovore suradnika – laika i svećenika. Nakon svakog nagovora slijedi razgovor na temu u manjim grupama (5-8 sudionika). Svaka grupa ima svog animatora, koji potiče i usmjerava grupu te se svakom sudioniku pruža mogućnost izražavanja svog mišljenja i postavljanja pitanja.

U Katoličkoj Crkvi u Hrvatskoj, Kursiljo – Mali tečaj kršćanstva počeo je djelovati 1974. godine posredovanjem svećenika Zagrebačke nadbiskupije, Andrije Vrane. Prvi je tečaj održan u župi sv. Anastazije u Samoboru. Osim u Zagrebačkoj nadbiskupiji, u kojoj je najduže prisutan i najčvršće ukorijenjen, Kursiljo se održava gotovo u svim hrvatskim biskupijama i u nekim biskupijama Bosne i Hercegovine. Do sada je održano više od 700 tečajeva za odrasle, mlade, prognane i izbjegle, ranjenike, invalide i branitelje, prosvjetare… Održano je i više od 1.000 jednodnevnih obnova (ultreja), nekoliko seminara za produbljivanje duhovnoga života i permanentnu izobrazbu suradnika i voditelja.

Zaštitnik Kursilja je Sveti Pavao.

Kursiljisti se pozdravljaju s "De colores".

Trodnevni je tečaj koji ima za cilj:[1]

 • vratiti povjerenje čovjeka u čovjeka,
 • vratiti cijenu čovjeku,
 • vratiti dostojanstvo čovjeku jer je sveden na funkciju,
 • uspostaviti zajedništvo,
 • pokušati riješiti bitne stvari za čovjekovu sreću, jer čovjeka muče grijeh, đavao, pitanje smrti,
 • naučiti čovjeka ophoditi se sa strahovima,
 • naučiti čovjeka nositi se s bolešću,
 • da čovjek stekne pravilan odnos prema povrjedama – kroz oprost i pomirenje,
 • izvući čovjeka iz depresije,
 • omogućiti čovjeku novi život u radosti i slobodi djece Božje,
 • omogućiti čovjeku pristup izvorima: molitvi, sakramenta (krsta, pomirenja, euharistije), Svetom pismu, klanjanju, pobožnostima

Osobitost ovog tečaja je što nije samo svećenik koji tumači laicima, nego i laici. Laici nastoje iznositi iskustvo, da je moguće živjeti kršćanski, ne tumače se prvenstveno načela i nisu u prvom planu informacije o kršćanstvu. Laici više govore svjedočenjem a svećenici propovijedanjem. Koncepcija cijelog tečaja jest kao ponuda a ne uvjeravanje, što ga time čini pastoralom odraslih, koji želi omogućiti polaznicima doživljaj pravoga, učiniti svjesnim značenje krštenja, povesti u pravo crkveno ( euharistijsko) zajedništvo, uvesti u radostan i hrabar apostolat svjesno toga da je vođeno duhom Isusa Krista.[1]

Izvori[uredi | uredi kôd]

 1. a b Župa sv. Nikole biskupa, Stenjevec Mali tečaj kršćanstva – Kursiljo (pristupljeno 18. prosinca 2019.)

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]