Lê Quý Đôn (jedrenjak)

Izvor: Wikipedija
Lê Quý Đôn

Lê Quý Đôn u gdanjskom brodogradilištu.
Državna pripadnost:
Vijetnam
Naručitelj vijetnamska Vlada
Brodogradilište Marine Projects Ltd., Gdanjsk
Kobilica položena lipanj 2014.
Porinuće lipanj 2015.
Status u službi
Matična luka Nha Trang (Vijetnam)
Glavne osobine
Istisnina 950 t
Dužina 67 m
Širina 10 m
Gaz 4 m
Pogon dizelska turbina
Caterpillar C32 (880 kW)
Brzina 12 čvorova
Doplov 45 dana
Posada 110 članova posade
(30 časnika, 80 kadeta)
Naoružanje WKM-Bm (teški mitraljez)

Lê Quý Đôn je školski brod jedrenjak u službi vijetnamske ratne mornarice a nazvan je u čast vijetnamskom filozofu Lê Quý Đônu.[1] Dizajnirao ga je Zygmunt Choreń a izgrađen je u poljskom brodogradilištu Marine Projects Ltd. Dovršen je u lipnju 2015. dok je 27. rujna mješovita posada sastavljena od vijetnamskih i poljskih mornara krenula na put iz Gdanjska u Nha Trang, jedrenjakovu matičnu luku.

Opis[uredi | uredi kôd]

Školski brod je 2013. godine naručila vijetnamska Vlada te je izgrađen u poljskom brodogradilištu Marine Projects Ltd.[1] Jedrenjak se sastoji od tri jedra napravljena od sintetičkog materijala (visine do 40 m) te ukupne površine 1400 kvadratnih metara.[1] Osim jedara, brod je pogodnjen i jednom dizelskom turbinom Caterpillar C32 snage 880 kW.[1]

Posadu broda čini 30 časnika te 80 mornaričkih kadeta dok samo krstarenje traje 45 dana. Jedrenjak je opremljen s četiri mala čamca za spašavanje a naoružan je s četiri teška mitraljeza WKM-Bm kalibra 12,7 mm (poljska inačica sovjetskog NSV mitraljeza). Brod ima i komunikacijske uređaje, učionice te drugu potrebnu i modernu opremu.

Galerija slika[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]