Deseta žrtva

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s La decima vittima)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Deseta žrtva
The 10th Victim.jpg
Naslov izvornika La decima vittima
Redatelj Elio Petri
Producent Carlo Ponti
Scenarist Robert Sheckley (priča Seventh Victim)
Tonino Guerra
Giorgio Salvioni
Ennio Flaiano
Elio Petri
Glavne uloge Marcello Mastroianni
Ursula Andress
Glazba Sergio Bardotti
Piero Piccioni
Godina izdanja 1965.
Trajanje 92 min.
Država Flag of France.svg Francuska
Flag of Italy.svg Italija
Jezik talijanski
IMDB Logo 2016.svg Profil na IMDb-u
Applications-multimedia.svg Portal o filmu

Deseta žrtva (tal. La decima vittima; eng. The 10th Victim) je talijanski kultni znanstvenofantastični film iz 1965. Film je utemeljen na kratkoj priči Roberta Sheckleya iz 1953. godine, po imenu Seventh Victim (hr. Sedma žrtva). Godinu dana nakon izlaska ovog filma Sheckley objavljuje istu priču kao u filmu ali u obliku romana, tj. izdaje roman utemeljen na filmu Deseta žrtva.[1]

Radnja[uredi VE | uredi]

U bliskoj budućnosti, veliki ratovi se izbjegavaju tako da se pojedincima sklonima nasilju pruža prilika da ubiju u Velikom lovu. Lov je najpopularniji oblik zabave na svijetu, koji privlači sudionike koji tragaju za slavom i bogatstvom. Lov se sastoji od deset rundi koje mora proći svaki natjecatelj (pet rundi kao lovac a pet kao lovina). Posljednji preživjeli nakon deset rundi postaje apsolutni prvak.

Caroline Meredith (Ursula Andress) je žena-lovac, naoružana prslukom iz kojeg se ispaljuju metci. Nadalje, ona je lovac koji traga za svojom desetom a ujedno i posljednjom žrtvom. Marcello Polletti (Marcello Mastroianni) je lovina, koja oklijeva ubiti Meredith zato što nije sasvim siguran da je ona uistinu njegov lovac. Njegovo oklijevanje je razumljivo ako znamo da bi ubijanjem krive osobe dobio trideset godina zatvora. No, Meredith koja nema takvih dvojbi, želi izvesti savršeno ubojstvo pred kamerama kako bi svoju financijsku dobit dovela do maksimuma.

Glavne uloge[uredi VE | uredi]

Izvori[uredi VE | uredi]

  1. Di Filippo, Paul. The 10th Victim. Science Fiction Weekly pristupljeno 6. siječnja 2007.

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]