Labudovi

Izvor: Wikipedija
»Labud« preusmjerava ovamo. Za druga značenja, pogledajte Labud (razdvojba).
Labudovi
Cygnus olor
Cygnus olor
Sistematika
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Razred: Aves
Red: Anseriformes
Porodica: Anatidae
Potporodica: Anserinae
Rod: Cygnus
Rodovi / Vrste
Cygnus Bechstein 1803.
Cygnus cygnus
Cygnus buccinator
Cygnus columbianus
Cygnus bewickii
Cygnus atratus
Cygnus atratus sumnerensis
Cygnus melancoryphus
Cygnus olor
Cygnus sumnerensis

Labudovima (lat. Cygnus) se naziva rod ptica iz reda patkarica. Unutar reda patkarica, labudovi su dio potporodice gušćarica. Rod Olor, koji više nije priznat nekada je činio s rodom cygnus tribus u porodici pataka. Vrsta Olor cygnus danas se naziva Cygnus cygnus (Linnaeus, 1758), a Olor buccinator - Cygnus buccinator Richardson, 1832

Perje labudova je ili potpuno bijelo, ili je mješavina crnog i bijelog, pri čemu bijela varijanta može ponekad imati crne vrškove krila. Crni labudovi su jedina crna vrsta labudova. Imaju bijele vrškove krila i izraženo crveno obojene kljunove. Mužjaci i ženke su uvijek vrlo slični, bez spolnog dimorfizma.

Labudovi se od gusaka u užem smislu razlikuju još dužim vratom koji im omogućuje pretraživanje dna dubljih voda, i veličinom tijela koje ih čini najvećim vodenim pticama. Raspon krila im može doseći dva metra, a mogu težiti 15 kilograma. Suprotno krilima, noge su im relativno kratke, tako labudovi na tlu djeluju prilično nespretno. No zato imaju vrlo snažne letne mišiće pa mogu preletjeti i više od tisuću kilometara do svojih gnjezdišta na sjeveru.

Oba roditelja zajedno brinu o mladuncima. Ostaju s njima do godine dana.

Navodi o životnom vijeku labudova su vrlo različiti. Kreću se od 19 pa do 50 godina, a dijelom i puno više od toga.

Sistematika[uredi | uredi kôd]

Labudovi u užem smislu su vrste roda Cygnus, koji se, već prema gledanju, dijele na 5 odnosno 7 vrsta. Južnoamerički Coscoroba labud (Coscoroba coscoroba) je jedina vrsta roda Coscoroba.

Vrste[uredi | uredi kôd]

Labudovi i čovjek[uredi | uredi kôd]

Labudovi su često nadahnjivali ljudsku maštu. O tome svjedoči pojam Labuđi pjev, bajka "Ružno pače" te je po njihovom prekrasnom plesu nazvan balet Labuđe jezero. U toj bajci, kao i inače u europskoj mitologiji labud simbolizira zrelost i dovršenost, a u umjetnosti se često koristi kao alegorija za čistoću.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Ostali projekti
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Labudovi
Wikivrste imaju podatke o taksonu Labudovi
Wječnik ima rječničku natuknicu labud