Prijeđi na sadržaj

Lafonia

Izvor: Wikipedija
Karta Falklandskog otočja.

Lafonia je poluotok koji je s uskom prevlakom spojen s glavninom otoka Istočni Falkland.

Zemljopisne odlike[uredi | uredi kôd]

Ovaj neobični i dobro razvedeni poluotok, ima oblik slova E, spojen je s glavnim dijelom otoka, 4 km dugom i uskom prevlakom, sa zapadne strane odvojen je od susjednog otoka Zapadnog Falklanda, Falklandskim kanalom. Od glavnine otoka sa sjevera ga dijeli kanal Choiseul. Teren poluotoka je blago valovit, i gotovo potpuno nenaseljen. Od istoka prema jugu Lafonija je okružena otocima; Barren, Bleaker, George, Lively, Sea Lion i Speedwell.

Povijest naseljavanja[uredi | uredi kôd]

Falklandski gaučos pije Mate čaj na Hopovoj farmi - Saladero, akvarel upravitelja imanja Dalea iz 1850-tih.

1845., Samuel Fisher Lafone, imućni trgovac stokom iz argentinskog grada Río de la Plata, dobio je od otočkih vlasti pravo na gospodarenje, ovim poluotokom velikim oko 2 400 km², poslije je to preneseno na Falkland Islands Company. Od tad se na poluotoku uzgajaju ovce u dvije jedine naseobine Darwin, (osnovan 1859.) i Goose Green, obadvije farme naleze se u zaljevu pored prevlake. Lafonija ima najužniji most na svijetu - Bodie Suspension Bridge (1925.).

Prve borbe za Falklandskog rata odigrale su se u Lafoniji, pored Goose Greena, gdje su argentinci imali stacionirani garnizon od 1000 ljudi.

Ostala naselja na poluotoku su; Port King, Egg Harbour i napuštena farma Hope Place.


Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]