Goose Green

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Karta Falklandskog otočja.
Goose Green

Goose Green (španjolski: Prado de Ganso, Ganso Verde) je najveće naselje na poluotoku Lafonia, dijelu Istočnog Falklanda na Falklandskom otočju. Naselje leži na Kanalu Choiseul, na istočnom dijelu uske prevlake koja spaja Lafoniju sa ostatkom Istočnog Falklanda, 4 km sjevernije nalazi se druga naseobina Darwin.

Goose Green danas ima malu trgovinu (koja radi po potrebi) i malo zračno uzletište. Blizu naselja je i najužniji most na svijetu Bodie Suspension Bridge, kao i olupina broda Vicar of Bray, ovaj brod sudjelovao je u kalifornijskoj zlatnoj groznici.

Farma Goose Green je najveća na otočju sa 1 700 km2, dvostruko je veća od farme na susjednom Zapadnom Falklandu Port Howard ili North Arm.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Goose Green je osnovan 1875., kao stočarsko naselje i pogon za preradu mesa. Tijekom vremena ustalio se uzgoj ovaca, zlatno doba naselja bile su 1920. -te kada je Goose Green bio sjedište Falkland Islands Company, i naselje sa dvjesto stanovnika. Od Falklandskog rata 1982. broj stanovnika naselja je opao od 100 na današnjih 40.

Naselje za Falklandskog rata[uredi | uredi kôd]

Goose Green je bio okupiran od strane Argentinske vojske, tu je bio stacioniran garnizon od 1 000 vojnika. Gotovo svi stanovnici Goose Greena (njih oko 100) bili su zatočeni u zgradi mjesne zajednice. Tako da se upravo kod Goose Greena odigrala jedna od prvih bitaka Falklandskog rata, kojoj je cilj bio oslobađanje taoca. Britanski komandosi uspjeli su pobijediti argentinsku vojsku i osloboditi zatočenike.