Lagertha

Izvor: Wikipedija
Morris Meredith Williams: Lagertha

Lagertha je prema legendi vikinška žena ratnica s područja današnje Norveške i nekadašnja supruga slavnog Vikinga Ragnara Lothbroka. Njezina priča, kako ju je zabilježio kroničar Saxo Grammaticus u 12. stoljeću, može biti odraz priče o Thorgerdu (Þorgerðr Hölgabrúðr), nordijskom božanstvu.

Njezino ime Lathgertha kako ga je zabilježio Saxo, vjerojatno je latinska inačica staronorveške riječi Hlaðgerðr (Heidgerd).[1] Ime je također zabilježeno i kao Ladgertha, Ladgerda i sl.

Priča o Lagerthi zabilježena je u devetoj knjizi Gesta Danorum. To je danska povijesna kronika iz 12. stoljeća, koju je napisao srednjovjekovni povjesničar Saxo Grammaticus.[2] Prema Gesti Danorum, Lagertha je postala ratnica kada je kralj Švedske Frø, napao Norvešku i ubio norveškog kralja Siwarda. Frø je poslao žene iz kraljeve obitelji u bordel kako bi ih javno ponizio. Čuvši to, Ragnar Lodbrok došao je s vojskom kako bi osvetio svog djeda Siwarda. Skupina žena se preobukla u mušku odjeću i borila na strani Ragnara. Glavna među njima bila je Lagertha, ključna za pobjedu.

Impresioniran njenom hrabrošću, Ragnar joj se udvarao. Lagertha je odglumila interes i Ragnar je došao isprositi njezinu ruku. Lagerthin dom čuvali su medvjed i golemi pas. Ragnar je ubio medvjeda kopljem i ugušio psa na smrt. Tako je osvojio Lagerthinu ruku te su se nakon toga vjenčali. Prema Saxu, imali su sina Fridleifa kao i dvije kćeri, čija imena nisu zabilježena.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Chadwick, Nora K. (1950). "Þorgerðr Hölgabrúðr and the trolla þing: a note on sources". In Fox, Cyril; Dickins, Bruce. The Early Cultures of North-West Europe. Cambridge University Press. p. 414. ISBN 9781107686557.
  2. Saxo Grammaticus. "The Danish History, Book IX".