Larry Tesler

Izvor: Wikipedija
Larry Tesler

Rođenje 24. travnja 1945.
New York City, New York, SAD
Smrt 17. veljače 2020.
Portola Valley, Kalifornija, SAD
Polje interakcija čovjeka i računala
Alma mater Sveučilište u Standfordu
Web stranica nomodes.com
Portal o životopisima

Lawrence Gordon Tesler (New York City, 24. travnja 1945.Portola Valley, 17. veljače 2020.) bio je američki računarski znanstvenik koji je radio na polju interakcije između čovjeka i računala. Radio je za Xerox PARC, Apple, Amazon i Yahoo!.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Dok radio u PARC-u, radio je na Smalltalku (prvi djelomično objektno orijentirani programski jezik) i Gypsyju (prvi program za obradu teksta s grafičkim korisničkim sučeljem za Xerox Alto). S kolegom Timom Mottom osmislio je mogućnosti kopiranja i lijepljenja sadržaja (copy i paste). Dok je bio u Appleu radio je na proizvodima Apple Lisa i Apple Newton, i pomogao razviti Object Pascal.

Dok su radili na Gypsyju, Tesler i njegov kolega Tim Mott počeli su pisati ideje predviđajući budućnost upotrebe računala, s obzirom na trend sve češćeg prebacivanja na grafička korisnička sučelja s ikonama koje predstavljaju dokumente. Tu je osmišljena mogućnost kopiranja i lijepljenja, koja je danas osnovna funkcija u računarstvu.

Bio je veliki pristalica jednostavne upotrebe sučelja za korisnike dok je radio u PARC-u. Tako je vezan i za porijeklo fraze "što vidiš, to dobiješ".

Bio je prisutan prilikom posjeta Stevea Jobsa PARC-u krajem 1979. godine, par godina nakon što je Jobs osnovao Apple Computer. Tesler je Jobsu demonstrirao Xerox Alto, prvi računarski sustav s grafičkim korisničkim sučeljem (GUI). Budući da je Alto bio samo sporedni projekt u Xeroxu, njegov razvoj nikada nije ozbiljno shvaćen. No, Jobs je vidio ogroman potencijal i ubrzo pokrenuo projekt Lisa unutar Applea koji je imao dosta slično sučelje, koje će kasnije prerasti u prvi Macintosh.[1][2]

Tesler je bio jedan od nekoliko zaposlenika Xerox PARC-a koji su napustili tvrtku 1980. godine da bi se pridružili Apple Computeru. Bio je na različitim položajima, uključujući na mjestu potpredsjednika AppleNeta te potpredsjednika Grupe za napredne tehnologije i glavnog znanstvenika.[3][4] Umro je 17. veljače 2020.[5]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Gladwell, Malcolm. 9. svibnja 2011. Creation Myth. The New Yorker. Pristupljeno 19. veljače 2020.
  2. Elmer-Dewitt, Philip. 24. kolovoza 2014. Raw footage: Larry Tesler on Steve Jobs' visit to Xerox PARC. Fortune. Pristupljeno 19. veljače 2020.
  3. Larry Tesler personal home page, CV
  4. Crotty, Cameron. 1. srpnja 1996. Tesler attacks Internet Apple VP Larry Tesler speaks at Worldwide Developers Conference about Apple's Internet strategy. Macworld
  5. Dormehl, Luke. 19. veljače 2020. Larry Tesler, the Apple employee who invented cut, copy and paste, dies at 74. Cult of Mac (engleski). Inačica izvorne stranice arhivirana 20. veljače 2020. Pristupljeno 20. veljače 2020.. Larry Tesler died on February 17, 2020.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]