Lasice

Izvor: Wikipedija
Lasice
Dugorepa lasica
Dugorepa lasica
Sistematika
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Razred: Mammalia
Red: Carnivora
Porodica: Mustelidae
Potporodica: Mustelinae
Rod: Mustela
Linnaeus, 1758
Vrste[1]
Mustela africana

Mustela altaica
Mustela erminea
Mustela eversmannii
Mustela felipei
Mustela frenata
Mustela itatsi
Mustela kathiah
Mustela lutreola
Mustela lutreolina
Mustela nigripes
Mustela nivalis
Mustela nudipes
Mustela putorius
Mustela sibirica
Mustela strigidorsa
Mustela subpalmata

Lasice su sisavci koji pripadaju rodu Mustela svrstanog u potporodici Mustelinae, koji je smješten u porodici Mustelidae.

Duljina tijela pripadnika ovog roda iznosi od petnaest do dvadeset i pet centimetara, te u pravilu imaju svjetliji gornji dio krzna, bijeli trbuh i crno obojeno krzno na vrhu repa; u mnogih vrsta, populacije koje prebivaju na višim nadmorskim visinama zimi se linjaju, nakon čega ostaju prekrivene bijelim krznom s crvenim vrškom repa. Imaju duguljasta, vitka tijela, koja im omogućuju praćenje plijena u jazbinama. Lasice su lukave i proždrljive, što je karakteristična osobina malih zvijeri. Njihovi repovi mogu biti dugački od 22-23 centimetara, što je zapravo jednako duljini ostatka njihovog tijela, koje koriste u obrani plijena od protivnika i utvrđivanja teritorija. Prosječna lasica teži otprilike 198 grama.

Lasice se hrane manjim sisavcima, a nekada su smatrane štetočinama jer su neke vrste napadale perad s farma, ili zečeve iz komercijalnih uzgajivača. Zabilježene su neke vrste lasica i tvorova tijekom izvođenja stanovitog lasičjeg ratničkog plesa, nakon borbe s drugim životinjama, ili nakon krađe plijena od druge životinje. Ovaj je ples posebice vezan uz hermelina.

Lasice su rasprostranjene diljem svijeta izuzev Antarktike, Australije i susjednih otoka.

Izvori[uredi | uredi kôd]

Drugi projekti[uredi | uredi kôd]

Zajednički poslužitelj ima stranicu o temi Mustela
Wikivrste imaju podatke o taksonu lasicama