Ležaj (razdvojba)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Ležaj može značiti:

  • ležaj, u strojarstvu, je strojni dio koji služi za nošenje, vođenje ili oslanjanje pokretnih dijelova (na primjer osovine, vratila, njihajne poluge, kotača i slično) na mirujuće dijelove (na primjer postolja, kućišta i slično). Uz prenošenje sila s jednog strojnog dijela na drugi, osnovna mu je zadaća smanjivanje trenja između njih.
  • ležaj (građevinarstvo), u građevinarstvu, je dio konstrukcije preko kojega se opterećenje konstrukcije ili njezina dijela prenosi na potpornu konstrukciju ili temelj. Prema stupnju slobode gibanja što ga omogućuje konstrukciji, razlikuje se pomični i nepomični ležaj. Pomični ležaj omogućuje translatorne pomake u svim smjerovima, samo u određenim smjerovima, ili samo u jednom smjeru. Može biti konstruiran tako da omogućuje ili sprječava zaokretanje. Nepomični ležaj sprječava samo translatorne pomake, a pritom omogućuje zaokretanje, ili pak sprječava obje vrste pomaka. Prema materijalu ležaj može biti betonski, armiranobetonski, čelični, elastomerni ili teflonski. Elastomerni ležaj omogućuje ograničene translatorne i rotacijske pomake. Ležajevi mogu biti jednostavni ili vrlo složeni, što ovisi o vrsti i svojstvima konstrukcije koju nose.
  • ležaj, kod namještaja, je krevet ili postelja. [1]

Izvori[uredi VE | uredi]

  1. ležaj, [1] "Hrvatska enciklopedija", Leksikografski zavod Miroslav Krleža, www.enciklopedija.hr, 2019.


Disambig.svg    Ovo je razdvojbena stranica.
Ona pomaže u orijentaciji tako da popisuje sve stranice koje dijele isti naslov. Ako vas je poveznica iz nekog članka poslala ovamo, možda biste željeli vratiti se i ispraviti je da pokazuje izravno na željenu stranicu.