Leslie Nielsen

Izvor: Wikipedija
Leslie Nielsen
Leslie Nielsen
Leslie Nielsen 2008.
Rodno ime Leslie William Nielsen
Rođenje 11. veljače 1926., Regina, Saskatchewan, Kanada
Smrt 28. studenog 2010., Fort Lauderdale, Florida
Godine rada 1948.2010.
Supruga Monica Boyer (1950. – 1956.)
Alisande Ullman (1958. – 1973.)
Brooks Oliver (1981. – 1983.)
Barbaree Earl (2001. – 2010.)
Portal o životopisima
Portal o filmskoj umjetnosti

Leslie William Nielsen, OC (Regina, Saskatchewan, 11. veljače 1926.Fort Lauderdale, Florida 28. studenog 2010.), kanadsko-američki komičar i glumac. Bio je najpoznatiji po ulogama u filmovima Ima li pilota u avionu? i trilogiji Goli pištolj.

Rodio se u gradu Regina, kanadske pokrajine Saskatchewan. Otac Ingvard bio je Danac i Kanađanin, a majka Maybelle, bila je Velšanka. Njegov brat Erik bio je zamjenik kanadskog premijera tijekom 1980-ih. Leslie je nećak pokojnog glumca Jeana Hersholta. Nakon što je završio srednju školu, priključio se Kanadskom zrakoplovstvu gdje je jednu godinu služio kao repni strijelac, ali nije vidio borbe u Drugom svjetskom ratu.

Nakon rata, našao je posao kao disc jockey na jednoj radio postaji u Calgaryu. Ondje je radio jedno vrijeme, a zbog talenta primjećen je, te je dobivao uloge pripovjedanja u dokumentarcima i reklamama. Sam se osvrnuo na to razdoblje rekavši da "tu nije bilo mnogo zlata, dobivali smo od 75 do 100 dolara po emisiji".

Već 1950. godine imao je 50 nastupa u raznim oblicima glumačkog posla. Pojavio se u filmu imena Zabranjeni planet, znanstvenoj fantastici.

Tijekom karijere snimio je mnogo filmova, s različitim uspjesima i kod kritike, i kod publike. Jedan je kritičar rekao da oni koji ga vole ne gledaju filmove nakon Ima li pilota u avionu? i trilogije Goli pištolj.

Ipak istaknuo se velikim talentom. Snimio je jedan film koji je režirao Mel Brooks, u kojem je parodirao lik grofa Drakule. U jednom filmu Mel glumi ubojicu vampira imenom Van Helsing.

Nielsen je odlikovan Redom Kanade, a ženio se 4 puta. Iz drugog braka ima dvoje djece. U jednom je nedavnom intervjuu izjavio da ima poteškoća sa sluhom. Obožavao je igrati golf te je o tome snimio i 4 videokasete. Po humoru mu je sličio i George Gaynes.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]