Lidija Seničar

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Lidija Seničar
Rođenje 19. listopada 1973., Beograd, Srbija
Nacionalnost Srpkinja
Zanimanje povjesničarka umjetnosti, kustosica, selektorica i kulturna djelatnica
Portal o životopisima

Lidija Seničar (djevojački: Lazović; Beograd, 19. listopada 1973.) srbijanska je povjesničarka umjetnosti, kustosica, selektorica i kulturna djelatnica, poznata po međunarodnim poduhvatima kreativnosti djece i mladih.

Urednica je umjetničkih programa Dječjeg kulturnog centra Beograda, gdje uređuje i međunarodni likovni natječaj "Radost Europe".[1][2] Autorica je Istraživačkog arhiva dječje kreativnosti „Izrastanje“ i drugih.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Obrazovanje[uredi | uredi kôd]

U Beogradu je završila osnovnu školu i Dvanaestu gimnaziju (kulturno-jezični) odjel za stranog dopisnika. Diplomirala je 1999. godine, na katedri za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Beogradu, na Katedri za nacionalnu povijest umjetnosti Novog vijeka, s temom "Krunidba Bogorodice kao ikonografska tema u srpskom baroknom slikarstvu", ocijenjenom summa cum laude.

U organizaciji Ministarstva kulture i informisanja RS pohađala je seminare iz muzeologije. Titulu kustosice stekla je 2006. godine.

Karijera[uredi | uredi kôd]

O sceni suvremene umjetnosti u Beogradu pisala je u redakciji Ekspres Politike, 2001-2002. godine. Radila je 2004. godine u umjetničkoj skupini FIA kao koordinator posjeta muzejima i suorganizator poduhvata "Publikum kalendar 2005. Fenomen: karlssonwilker".

Zaposlila se kao kustosica pripravnica 2005. godine. u Muzeju primijenjene umjetnosti u Beogradu, u odjelu za odnose s javnošću i kao suradnik Odjela za obrazovanje.

S kolegama kustosima iz beogradskih muzeja — Narodnog muzeja, Etnografskog muzeja, Prirodoslovnog muzeja, Muzeja historije Jugoslavije ... — osnovala je 2006. "Centar — Centar", nedobitnu društvenu udrugu posvećenu približavanju kulturnih sadržaja osobama s invaliditetom i predstavljanju njihove kreativnosti, s ciljem da kulturu učini dostupnom svima. Ostvarene su mnoge zapažene radionice i izložbe.

Zaposlena je u Dječjem kulturnom centru Beograda 2010. godine kao glavna urednica Galerije, gdje osmišljava i provodi izložbeni i obrazovni program Galerije (oko 25 izložbi godišnje), promičući umjetničko stvaralaštvo djece i približavajući umjetnost djeci i mladima. Od 2012. urednica je umjetničkih programa Dječjeg kulturnog centra Beograda.

Njezin urednički angažman uključuje i projekte poput Međunarodnog likovnog natječaja "Radost Europe"; "Svjetovi i heroji" — posvećeni srbijanskom lutkarstvu i kazalištu za djecu; "Tvoj čarobni svijet" s Goethe institutom; Natječaj za nagradu "Bogomil Karlavris" za istaknute rezultate i poseban doprinos u području umjetnosti i obrazovanja djece i mladih; „Mudrost osjetila — dječja umjetnost“, izložba studenata Fakulteta likovnih umjetnosti i Fakulteta primijenjenih umjetnosti i dizajna u okviru predmeta Nastavne metode likovnih umjetnosti (metodička praksa u predškolskim ustanovama, osnovnim i srednjim školama — srednjim stručnim školama, gimnazijama i umjetničkim školama, školama za djecu s invaliditetom, domove za djecu bez roditeljskog staranja); Tradicionalni paneli "Likovna pedagogija — aktualna pitanja, dileme i perspektive"; projekt „Lego - suvremena igračka“ i drugi.

Recenzent je udžbenika likovnih umjetnosti za peti i šesti razred osnovne škole u izdavačkoj kući „Klett“. Suradnica je Muzeja primijenjene umjetnosti u Beogradu u okviru Dječjeg listopadskog salona.

Autoričini projekti (izbor)[uredi | uredi kôd]

  • „Izrastanje“, projekt praćenja umjetničkih senzibiliteta odraslih i likovno oblikovanih osoba od rane dobi, na principu da je umjetnička kultura ranog djetinjstva nužna za formiranje ličnosti (od 2011. godine; jedna izložba i okupljanje godišnje)[3][4]
  • Međunarodni natječaj za strip-pasicu (od 2011; godišnje)
  • Arhiva za istraživanje kreativnosti djece (2015);
  • "Od antičkog hrama do čovjeka nove individualnosti — povijest civilizacije kroz vizualni rječnik modernog doba" (2016)

Reference[uredi | uredi kôd]

  1. Radost Evrope, službena stranica na stranicama Dječjeg kulturnog centra
  2. „Snaga dečjeg likovnog izraza”, Politika, Beograd, 4. 10. 2017.
  3. Ćirić, Sonja. Svako dete je umetnik, Vreme, Beograd, br. 1317, 31. mart 2016.
  4. Mirković, M. „Prvi crteži po zidovima”, Večernje novosti, 1. mart 2016.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]