Life Racing Engines

Izvor: Wikipedija
Life
Puno ime Life Racing Engines
Sjedište Formigine, Italija
Značajno osoblje Ernesto Vita
Oliver Piazzi
Značajni vozači Gary Brabham
Bruno Giacomelli
Statistika
Utrke 14 (0)
Prva utrka Velika nagrada SAD 1990.
Posljednja utrka Velika nagrada Španjolske 1990.
Konstruktorski naslovi -
Vozački naslovi -
Pobjede -
Prvo startno mjesto -
Najbržih krugova -
Podiji -

Life Racing Engines je bivša momčad Formule 1 koja je u tom natjecanju nastupala 1990. Osnivač momčadi je bio Ernesto Vita koji je imenovao momčad engleskim prijevodom njegovog prezimena (Vita=Life).

Sjedište momčadi je bilo u Reggio Emiliji, a tvornica u Formiginu. Ali to nije bila standardna tvornica, kakvu je imala većina momčadi, jer je imala tek standardne alate, skladište, obični dinamometar i AVL kompjutere za očitavanje podataka, koji su bili korišteni za razvoj motora. Zbog toga nisu bili u stanju razviti svoju šasiju, nego su je kupili od First Racinga, koji je bezuspješno pokušao ući u Formulu 1 1989. i stavili motor u tu karoseriju. Bolid je bio spreman i 1990. su započeli testiranja na Vallelungi i Monzi.

Vozač u prve dvije utrke je bio sin prvaka Formule 1 Jacka Brabhama, Gary Brabham, a test vozač je bio Franco Scapini. U prve dvije utrke nisu mogli proći pretkvalifikacije, a Brabham napušta momčad nakon što mu je motor prokuhao 400 metara poslije izlaska iz boksa jer mehaničari iz protesta nisu namjerno natočili ulje u motor.

Poslije njega za momčad nastupa Bruno Giacomelli, veteran koji je zadnji put prije toga u Formuli 1 bio 1983.godine. Rezultati se nisu poboljšali, a bolid nije mogao izdržati više od 8 krugova bez kvara. Bolid je po riječima Bruna Giacomellija bio toliko spor da se bojao da se netko slučajno ne zabije u njega. Momčad nijednom nije uspjela proći pretkvalifikacije, a nakon VN Španjolske su se povukli iz natjecanja.[1]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Najgore momčadi u povijesti F1: 2. Life F1 Pulsmedia Objavljeno 19. ožujka 2020. Pristupljeno 9. svibnja 2020.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]