Lista za Rijeku

Izvor: Wikipedija
Lista za Rijeku
{{{logo opis}}}
{{{logo opis}}}
Predsjednik Danko Švorinić
Osnovana 2006.
Sjedište Rijeka
Glasilo Slobodna Rijeka
Podmladak Mladi autonomisti
Ideologija Liberalizam, Regionalizam, Progresivizam, Autonomizam

Lista za Rijeku (RI), regionalna je stranka lokalpatriotskog, autonomističkog i progresivističko-liberalnog predznaka, sa sjedištem u Rijeci. Osnovana je 2006. godine, a djeluje prvenstveno na području grada Rijeke i općina riječkog prstena. Stranka se zalaže za regionalizaciju i decentralizaciju državne vlasti te za ekonomsku, urbanu, adimistrativnu i ekološku modernizaciju i razvoj grada i cijele regije. To uključuje razvoj ekološki održive industrije, privlačenje stranih investicija, revitalizaciju i modernizaciju riječke luke, nužnu modernizaciju i racionalizaciju gradske administracije i rješavanje prometnih problema.


Ciljevi[uredi | uredi kôd]

Glavni cilj stranke je postići veći razvoj regionalne/lokalne samouprave, a što bi se postiglo zadržavanjem 70% financijskih sredstava prikupljenih u obliku poreza na lokalnom području. Stranka se zalaže za donošenje Zakona o Gradu Rijeci kojom bi Rijeka dobila status autonomnog grada regije uz zajedničko upravljačko tijelo s ostatkom Kvarnera i Gorskog kotara. Glavni dugoročni cilj stranke je postizanje visokog stupnja fiskalne i samoupravne autonomije za grad Rijeku koji je stoljećima uživao poseban status kao Corpus Separatum. Lista za Rijeku se zalaže za regionalizaciju Hrvatske kroz stvaranje 4-5 prirodnih povijesnih regija i 4 grada s regionalnim statusom (Rijeka, Zagreb, Osijek i Split).

Struktura[uredi | uredi kôd]

Predsjednik stranke je Danko Švorinić, a glavno upravno tijelo deveteročlano predsjedništvo. Također postoji i Savjet stranke koji ima ulogu raspravljanja, predlaganja i savjetovanja u brojnim pitanjima prošlog, sadašnjeg ili budućeg karaktera.

Rezultati[uredi | uredi kôd]

Stranka je prvi puta na izborima nastupila na djelomičnim izborima za dva riječka mjesna odbora, na kojima je stranački kandidat Predrag Blečić izabran u vijeće mjesnog odbora Srdoči. Na nacionalnim izborima 2007. godine stranka je imala kandidata za zastupnika talijanske nacionalne manjine - Lucia Slamu koji je dobio nešto više od 5% glasova.

Na lokalnim izborima 2009. stranka je u koaliciji s Akcijom mladih ostvarila zapažen rezultat (s obzirom na malu količinu financijskih sredstava na raspolaganju) i dobila dva vijećnika u Gradskom vijeću Grada Rijeke (Denis Pešut i Danko Švorinić) te jednog u skupštini Primorsko-goranske županije (Zlatko Moranjak). Na lokalnim izborima 2013. godine stranka je nastupila samostalno i ponovila koalicijski rezultat s prošlih izbora dobivši dva vijećnika u Gradskom vijeću Grada Rijeke (Danko Švorinić i Livio Defranza)

Na izborima za Vijeća mjesnih odbora Grada Rijeke 2010. godine zajedničke liste Liste za Rijeku i Akcije mladih osvojile su desetak posto glasova i ukupno izabranih 11 vijećnika. Stranka ima jednog vijećnika (predsjednika VMO) i u mjesnom odboru Omišalj.

Na izborima 2017. godine stranka u Rijeci izlazi sa strankom Pametno i zadržala 2 vijećnika u Gradskom vijeću (Danko Švorinić, Predrag Miletić). Tijekom 2018. godine formira Klub Liste za Rijeku kojim predsjeda Zvonimir Peranić (nestranački član Savjeta stranke).[nedostaje izvor]

Na mjesnim izborima krajem 2018. godine stranka postiže najbolji rezultat do sad s prosječnim rezultatom od 12 posto i 10 izabranih vijećnika u mjesnim odborima.[nedostaje izvor]

Međunarodna suradnja[uredi | uredi kôd]

Lista za Rijeku je od 2010. godine punopravna članica European Free Alliancea.[1]

Politički podmladak Liste za Rijeku[uredi | uredi kôd]

"Mladi autonomisti" ili skraćeno MA su podmladak stranke Lista za Rijeku.

Ime "Mladi Autonomisti" nastaje od disidentske studentske grupe koja je djelovala na području Rijeke nakon Drugog svjetskog rata. U to su vrijeme Mladi Autonomisti dijelili letke širom riječkom pučanstvu pozivajući narod na pozitivno iskustvo autonomne Rijeke, Slobodne Države Rijeke te na autonomistički identitet grada. Danas "Mladi Autonomisti" djeluju aktivistički organizirajući sastanke i razgovarajući s građanima, djeleći letke, upoznavanjem i informiranjem ljudi o radu Liste za Rijeku i potrebama grada, regije i države, te općenito zadovoljavanjem određenih potreba grada na taj način doprinoseći njegovom razvoju.

Izvori[uredi | uredi kôd]