Ljetnikovac Kasandrić u Zaraću

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Ljetnikovac Kasandrić, ljetnikovac u Zoraću, ul. uvala Dubovica 3, Grad Hvar, zaštićeno kulturno dobro.[1][2]

Opis dobra[uredi | uredi kôd]

Ljetnikovac je sagrađen u drugoj polovini 18. stoljeća. Proširen je u 19. stoljeću. Sagrađen je na izbočini koja sa zapada zatvra plitku uvalu. Sagradila ga je obitelj Gargurić-Kasandrić. Sastoji se od velike jednokatnice s dvorištem i nizom pomoćnih prostorija. U prizemlju je velika konoba koja je služila velikom imanju koje se pružalo u začelju uvale. Na pročeljima su ugrađeni su brojni gotički ulomci.[1]

Zaštita[uredi | uredi kôd]

Pod oznakom RST-0514-1971. zavedena je kao nepokretno kulturno dobro - pojedinačno, pravna statusa zaštićena kulturnog dobra, klasificirano kao "profana graditeljska baština", stambene građevine.[1][2]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. 1,0 1,1 1,2 Velo Grablje, Ljetnikovac Kasandrić Ministarstvo kulture RH. Pristupljeno 21. svibnja 2020. Sadržaj preuzet uz dopusnicu.
  2. 2,0 2,1 Pretraživanje Registra kulturnih dobara Republike Hrvatske Ministarstvo kulture i medija RH. Pristupljeno 20. kolovoza 2020. Sadržaj preuzet uz dopusnicu.
Cro semicolon plain.svg  
Ovaj tekst ili jedan njegov dio preuzet je s mrežnih stranica Ministarstva kulture Republike Hrvatske (http://www.min-kulture.hr/).  Vidi dopusnicu za Wikipediju na hrvatskome jeziku: Ministarstvo_kulture_Republike_Hrvatske.
Dopusnica nije važeća!
Sav sadržaj pod ovom dopusnicom popisan je ovdje.