Ljubitelji ruske riječi

Izvor: Wikipedija

Ljubitelji ruske riječi (rus. Беседа любителей русского слова) - literarno društvo koje je nastalo u Sankt Peterburgu 1811.

Povijest[uredi | uredi kôd]

V. Borovikovski: G. Deržavin, 1795.

Na čelu društva bili su Gavrila Deržavin i Aleksandar Šiškov. U društvu su se također nalazili S. Širinski-Šahmatov, D. Hvostov, A. Šahovskoj, I.S. Zaharov i dr. Bili su konzervativni epigoni klasicizma, istupali su protiv reformi standardnog jezika koje su provodili pristaše N. Karamzina. Ljubitelji su zauzimali stavove o razvoju ruskog standardnog jezika kojih su se pridržavali "stariji arhaisti"[1] (termin J. Tinjanova). Stoga su njihovi glavni oponenti bili "karamzinisti", koji su kasnije stvorili kružok Arzamas.

Članovima društva su također bili N.I. Gnjedič i I.A. Krilov koji su branili, za razliku od Karamzina i pristaša sentimentalizma, nacionalno-demokratske tradicije u razvoju jezika, građanski i demokratski patos u poeziji. To je određivalo orijentaciju društva upravo na pisce-dekabriste, uključujući A.S. Gribojedova, P. Katenina, V. Rajevskog i drugih.

Prva sjednica se održala u domu Deržavina 14. ožujka 1811., a društvo se raspalo nakon njegove smrti 1816.

Literatura[uredi | uredi kôd]

  • Aljtšuller, M., Beseda ljubitelej russkogo slova. U istokov russkogo slavjanofiljstva, Novoje literaturnoje obozrenije, 2007.

Bilješke[uredi | uredi kôd]

  1. Tinjanov, J.N., Arhaisti i Puškin, Nauka, Moskva, 1969.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]