Ljudmila Češka

Izvor: Wikipedija
Ljudmila Češka
Ljudmila Češka
Rođena oko 860.
Pšov
Preminula 15. rujna 921.
Tetín
Kanonizirana prije kongregacije
Slavi se u Rimokatolička Crkva
Pravoslavna Crkva
Spomendan 16. rujna
Portal o kršćanstvu

Ljudmila Češka (Pšov, oko 860.Tetín, 15. rujna 921.), češka kneginja i svetica.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Rodila se kao kći slavenskog poganskog kneza Slavibora. Zajedno se s mužem oko 871. godine pokrštava, ali napori da novu vjeru proširi među podanicima ispočetka nisu imali uspjeha, pa su neko vrijeme bili u progonstvu. Nakon nekoliko godina su se Borivoj i Ljudmila vratili u Češku i počeli vladati iz Tetína. Borivoju je rodila sina Spitignjeva koji je vladao poslije njegove smrti. Poslije Spitignjevove smrti na vlast dolazi njegov brat Vratislav. Kada je 921. i Vratislav umro, Ljudmila je postala regent njegovom sinu Vjenceslavu. Utjecaj Ljudmile na Vjenceslava je izazvao ljubomoru Vjenceslavove majke Drahomíre, koja je unajmila dvojicu plemića, Tunnu i Gommonna, da Ljudmilu ubiju. To se dogodilo u dvorcu Tetin gdje su ubojice, po predaji, Ljudmilu zadavile njenim velom. Vjenceslav je zbog tog zločina dao svoju majku prognati.

Ljudmila se danas slavi kao svetica i mučenica u Rimokatoličkoj i pravoslavnoj Crkvi. Njezini su zemni ostaci preneseni i sahranjeni u crkvi sv. Jurja u Pragu. Spomendan joj se obilježava 16. rujna.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  • Pekar, J., Die Wenzels- und Ludmilla-Legenden und die Echtheit Christians (Prag, 1906.).
  • Christianus Monachus, "Vita et Passio sancti Venceslai et sanctae Ludmilae avae eius," in Magnae Moraviae Fontes Historici (Brno, 1967.), 186. – 199.
  • Ingham, N. W., "The Lost Church Slavonic Life of Saint Ludmila," in Studia Slavica Mediaevalia et Himanistica. Riccardo Piccio dicata. T. 1-2 (Roma, 1986.), 349. – 360.