Ljudska lubanja

Izvor: Wikipedija
Disambig.svg Ovo je članak o kosturu glave čovjeka. Za koštani dio glave većine kralježnjaka pogledajte članak Lubanja.
Lubanja (cranium)

Ljudska lubanja (lat. cranium) je oslonjena na vrh kralježnice, ovalnog je oblika i šira straga nego sprijeda. Sastavljena je od niza plosantih i nepravilnih kostiju koje su sve, izuzev donje čeljusti, nepomično uzglobljene. Sastoji se iz dvaju dijelova:

Donja nosna školjka, suzne kosti, nosne kosti i raonik se zbog svog razvoja također mogu smatrati kostima neurokranija.

Jezična kost smještena je u korijenu jezika i svezama pričvršćena za lubanju.

Kosti lubanje[uredi | uredi kôd]

Kosti lubanje međusobno su čvrsto povezane u čahure koje štite mozak. Na potiljačnoj kosti nalaze se otvor kojim je lubanjska šupljina povezana s kralježničkim kanalom. S obje strane potiljačnog otvora nalaze se zglobne jabučice, koje su zglobljene sa zglobnim čašicama prvog pršljenja kičme.


Anatomical and geometrical proportions - Albrecht Dürer.png Nedovršeni članak Ljudska lubanja koji govori o anatomiji treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.Ovaj je članak vjerno prenesen iz XX. izdanja Anatomije ljudskog tijela Henryja Graya koje je u javnom vlasništvu. Iako je prilagođen službenom anatomskom nazivlju, budući da se radi o izdanju iz 1918., zastarjeli podaci nisu isključeni. Slobodno ispravite svaku netočnost na koju naiđete.