Lopoč

Izvor: Wikipedija
Lopoč
Bijeli lopoč, Nymphaea alba L.
Bijeli lopoč, Nymphaea alba L.
Sistematika
Carstvo: Plantae
Divizija: Tracheophyta
Razred: Magnoliopsida
Red: Nymphaeales
Porodica: Nymphaeaceae
Rod: Nymphaea
L., 1753

Lopoč (lat. Nymphaea), biljni rod iz porodice lopočevki (Nymphaeaceae) kojemu pripada četrdesetak vrsta[1] vodenog bilja raširenog po Europi, Aziji i Sjevernoj Americi, a najpoznatija među njima je bijeli lopoč (Nymphaea alba). Staništa lopoča su plitka jezera, ribnjaci i plitki spori tokovi rukavaca rijeka. Korijen je dug, raste iz mulja, a veliki kožasti listovi na dugim peteljkama plove po površini vode. Cvjetovi su veliki, oko 10 do 12 cm u promjeru, s mnogo prašnika i latica. Za razliku o lokvanja latice lopoča su velike i izražene a lapovi manji i zeleni.

Mnoge vrste i hibridi danas se uzgajaju kao ukrasne biljke po bazenima i staklenicima, kao sjevernoamerička N. odorata s crvernim (var. rubra) i ružičastim (var. rosea) cvjetovima i N. o. subsp. tuberosa s bijelim, meksička N. mexicana sa žutim, indijska N. rubra s crvenim cvjetovima.

Lopoči se ne smiju brkati s lokvanjima koji se latinski nazivaju Nuphar, i također pripadaju istoj porodici, i lotosima, lat. Nelumbo, koji pripadaju porodici Nelumbonaceae. Česti su pogrešni narodni nazivi za lopoče, lokvanje i lotose.

Vrste[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke vezane uz: Lopoč
Logotip Wikivrsta
Wikivrste imaju podatke o: Nymphaea

Izvori[uredi | uredi kôd]