Louis Leakey

Izvor: Wikipedija
Louis Leakey
Rođenje 7. kolovoza 1903.
Kabete, Kenija
Smrt 1. rujna 1972.
London, Ujedinjeno Kraljevstvo
Državljanstvo Kenija, Ujedinjeno Kraljevstvo
Polje paleontologija, arheologija
Alma mater Sveučilište Cambridge
Poznat po pionirskom radu na čovječjoj evoluciji
afričkom evolucijskom podrijetlu čovjeka
Istaknute nagrade Hubbardova medalja (1962.)
Prestwicheva medalja (1969.)
Portal o životopisima

Louis Seymour Bazett Leakey (Kabete, 7. kolovoza 1903.London, 1. rujna 1972.) bio je britanski paleontolog. Svojim dugogodišnjim radom na različitim nalazištima čovječjih fosila, posebno u klancu Olduvai, dao je nemjerljiv doprinos razumijevanju čovječje evolucije u Africi.[1]

Zalagao se i za osnivanje organizacija za istraživanje i očuvanje faune na afričkom kontinentu. Tijekom svojih istraživanja na terenu i znanstvenog rada, uvijek je zastupao Darwinovu teoriju evolucije u razvoju čovjeka, pokušavajući pronaći dokaze da su se prvi pripadnici roda Homo pojavili u Africi.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Louis Leakey je rođen u Keniji od oca Harryja i majke Mary Bazett, dvoje engleskih misionara Anglikanske crkve. Studirao je na Sveučilištu Cambridge i diplomirao je arheologiju i antropologiju 1926., s diplomskim radom na determiniranju novih tehnika i metodologije morfometrijske i biometrijske analize u proučavanju fosilnih kostiju u antropologiji i arheologiji. Svojim dugogodišnjim istraživanjima otkrio je mnoge fosilne ostatke čovječjih evolucijskih predaka, posebno na fosilnim nalazištima u klancu Olduvai i otoku Rusinga.[2]

Svoju ljubav prema paleoantropologiji prenio je i na suprugu Mary Leakey (prije braka Mary Douglas Nicol) i sina Richarda, koji su svojim istraživanjem na terenu došli di važnih otkrića fosilnih ostataka čovječjih predaka.

Louis Leakey umire 1. rujna 1972. u Londonu od srčanog infarkta u dobi od 69 godina. Njegovi su posmrtni ostaci prevezeni u Keniju gdje je pokopan u malom gradiću Limuru u Velikoj rasjednoj dolini.

Literatura[uredi | uredi kôd]

  1. Virginia Morell, Ancestral Passions: The Leakey Family and the Quest for Humankind's Beginnings , 1995.
  2. Mary Bowman-Kruhm, The Leakeys: a Biography,2005., Greenwood Press, ISBN 0-313-32985-0.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]