Louis Leakey

Izvor: Wikipedija
Louis Leakey
Rođenje 7. kolovoza 1903.
Kabete, Kenija
Smrt 1. rujna 1972.
London, Ujedinjeno Kraljevstvo
Državljanstvo Flag of Kenya.svg Kenija, Flag of the United Kingdom (3-5).svg Ujedinjeno Kraljevstvo
Polje paleontologija, arheologija
Alma mater Sveučilište Cambridge
Poznat po pionirskom radu na čovječjoj evoluciji
afričkom evolucijskom podrijetlu čovjeka
Istaknute nagrade Hubbardova medalja (1962.)
Prestwicheva medalja (1969.)
Portal o životopisima

Louis Seymour Bazett Leakey (Kabete, 7. kolovoza 1903.London, 1. rujna 1972.) bio je britanski paleontolog. Svojim dugogodišnjim radom na različitim nalazištima čovječjih fosila, posebno u klancu Olduvai, dao je nemjerljiv doprinos razumijevanju čovječje evolucije u Africi.[1]

Zalagao se i za osnivanje organizacija za istraživanje i očuvanje faune na afričkom kontinentu. Tijekom svojih istraživanja na terenu i znanstvenog rada, uvijek je zastupao Darwinovu teoriju evolucije u razvoju čovjeka, pokušavajući pronaći dokaze da su se prvi pripadnici roda Homo pojavili u Africi.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Louis Leakey je rođen u Keniji od oca Harryja i majke Mary Bazett, dvoje engleskih misionara Anglikanske crkve. Studirao je na Sveučilištu Cambridge i diplomirao je arheologiju i antropologiju 1926., s diplomskim radom na determiniranju novih tehnika i metodologije morfometrijske i biometrijske analize u proučavanju fosilnih kostiju u antropologiji i arheologiji. Svojim dugogodišnjim istraživanjima otkrio je mnoge fosilne ostatke čovječjih evolucijskih predaka, posebno na fosilnim nalazištima u klancu Olduvai i otoku Rusinga.[2]

Svoju ljubav prema paleoantropologiji prenio je i na suprugu Mary Leakey (prije braka Mary Douglas Nicol) i sina Richarda, koji su svojim istraživanjem na terenu došli di važnih otkrića fosilnih ostataka čovječjih predaka.

Louis Leakey umire 1. rujna 1972. u Londonu od srčanog infarkta u dobi od 69 godina. Njegovi su posmrtni ostaci prevezeni u Keniju gdje je pokopan u malom gradiću Limuru u Velikoj rasjednoj dolini.

Literatura[uredi | uredi kôd]

  1. Virginia Morell, Ancestral Passions: The Leakey Family and the Quest for Humankind's Beginnings , 1995.
  2. Mary Bowman-Kruhm, The Leakeys: a Biography,2005., Greenwood Press, ISBN 0-313-32985-0.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]