Louis de Pointe du Lac

Izvor: Wikipedija

Louis de Pointe du Lac je lik iz Vampirskih kronika (autorica Anne Rice). Život je počeo kao smrtnik, da bi kasnije postao vampir. On je protagonist i antijunak Intervjua s vampirom, a pojavljuje se i u ostalim knjigama kronika.

Louis kao smrtnik[uredi | uredi kôd]

Louis de Pointe du Lac rođen je u Francuskoj 1766. u katoličkoj obitelji koja je emigrirala u Sjevernu Ameriku kad je bio dječak. Njegova majka, sestra i brat živjeli su na jednoj od njihovih dviju plantaža, nazvanoj Pointe du Lac po njihovom prezimenu. Tu mu je poginuo brat, s čim se Louis jako teško nosio i smatrao se krivim. Postao je ciničan i očajan, želio se ubiti, ali nije imao hrabrosti. Posjećivao je razne krčme i ostala mjesta niskog morala. Upadao je u borbe samo da prisili nekog da ga ubije i tako okonča njegovu patnju.

Louis kao vampir[uredi | uredi kôd]

Bilo je to jedne noći u taverni, kad ga je ugledao vampir Lestat, stvorivši se poput anđela i nudeći alternativu njegovom bijednom životu. Kad ga je Lestat prvi put vidio, imao je crnu kosu, duboke zelene oči. Pretvorio ga je u vampira 1791., te je s njim živio i ubijao u sljedećem stoljeću.

Tada u njihov život ulazi i treći vampir, Claudia. U trenutku slabosti, Louis je popio krv 6-godišnjem siročetu, tako je zauvijek zarobivši u tijelu djeteta. S Claudijom, Louis je napokon pronašao mir, preuzimajući "majčinsku" ulogu. No, Claudia je postala zrela psihički (ali ne i fizički) i počela je mrziti oba "roditelja" jer su joj dali besmrtnost. Pobunila se protiv Lestata, pokušala ga ubiti 1860., a zatim pobjegla s Louisom u Stari svijet potražiti druge vampire.

U Parizu, "otac" i "kći" nalazu što su tražili: petnaest vampira koji su se pretvarali da su glumci u Théâtre des Vampiresu. No, u njihovim očima Louis i Claudia se bili kriminalci jer su pokušali ubiti drugog vampira. Louis je uspio pobjeći, točnije pojavio se Lestat koji se zauzeo za njega.

Nakon Claudijine smrti, Louis je zapalio Theatre i putovao po svijetu i vremenu s vođom Theatrea, Armandom. Razdvojili su se tek u kasnim 90.-ima u New Orleansu. Louis i Lestat ponovno su se sreli kad su se svi vampiri našli u Maharetinoj kući radi borbe protiv Akashe. Također, Louis je jedini vampir koji je odbio popiti Maharetinu ili Lestatovu krv i tako odmah dobiti moć, već je izabrao s godinama dobivati snagu.