Lu Xun

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Luxun, Fotografija iz 1930.

Lu Xun, kineski: 鲁迅 /Lǔ Xùn/ (25. rujna, 1881. – 19. listopada, 1936.) Pseudonim kineskog pisca Lu Xun (kineski: 周树人 /Zhōu Shùrén/). Smatra se jednim od najznačajnijih kineskih pisaca 20. stoljeca i osnivačem suvremene kineske književnosti na govornom, narodnom jeziku (kineski: baj-hua 白话 /báihuà/). Njegova kritika tradicionalnog društva ostavila je dubok trag u Kini 20. stoljeca, osobito na Pokret 4. svibnja, a preko njega na kineske komuniste prije stvaranja Narodne republike Kine. Lu Xun je bio i poznat prevodilac, koji je kineskoj javnosti prvi predstavio suvremenu svjetsku književnost.

Književni rad[uredi VE | uredi]

Do svoje smrti 1936. godine objavio je dvadeset dvije pripovjetke u dvije zbirke (Poziv na oružje i Stare priče prepričane), poemu u prozi Divlja trava, kao i mnogobrojne eseje i prevode – posebno je cijenio Gogolja, i prvi je preveo Mrtve duše na kineski.

Lu Sjin je bio urednik nekolikih ljevičarskih časopisa, od kojih je najznačajniji bio Nova omladina (kineski: 新青年 /Xīn Qīngnián/). Bio je i jedan od prvih pristalica esperanto pokreta u Kini.

Iako je bio simpatizer kineskog komunističkog pokreta, nikada nije pristupio KPK. Zbog njegove naklonosti komunistima, njegova su djela bila zabranjena na Tajvanu do kraja osamdesetih godina.

Njegova djela su i danas vrlo značajna i popularna.


Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke vezane uz: Lu Xun
Logotip Wikicitata
Na stranicama Wikicitata postoji zbirka osobnih ili citata o temi: Lu Xun