Ludwig-Musser

Izvor: Wikipedija
Logo

Ludwig-Musser (poznatija samo kao Ludwig) je američka manufaktura iz Chicaga, osobito poznata po proizvodnji i razvoju udaralačkih glazbenih instrumenata, danas u vlasništvu tvrtke Conn-Selmer, Inc.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Radionicu su osnovala 1909. godine, braća William F. i Theo Ludwig, djeca njemačkih emigranata. Na samom početku tvrtka se je zvala Ludwig & Ludwig i proizvodila je pedalu za bas bubanj ( izum Williama F. Ludwiga). Postupno je tvrtka počela proizvoditi bubnjarske komplete i žičane instrumente poput bendža.

Za vrijeme velike gospodarske krize (1929.-1933.) koja je zahvatila i ameriku, tvrtka se morala ujediniti s C.G. Conn Company. Zbog toga je William nezadovoljan politikom poduzeća izašao iz poduzeća 1936. i osnovao vlastitu tvrtku W.F.L. Drum Company 1937. godine.

1955., godine C.G. Conn Company je kupila W.F.L. Drum Company i prezvala se u Ludwig Drum Company. 1966. godine ta tvrtka je kupila Musser Marimba Company koja je proizvodila udaraljkaške instrumente; vibrafone, marimbe, zvona, i ksilofone.

1960-te su bile sretne godine za tvrtku Ludwig, tada su standardizirali proizvodnju bubnjarskog kompleta i počeli ulagati u propagandu, najpoznatiji endorseror(korisnik proizvoda) tvrtke bio je Ringo Starr iz sastava Beatles koji je tvrtku Ludwig učinio svjetski poznatom. Ostali poznati bubnjari koji su svirali na Ludwig bubnjevima bili su; Ian Paice (iz sastava Deep Purple), John Bonham (iz Led Zeppelina), Keith Moon (iz The Who), Roger Taylor (iz Queena), Bill Ward (iz Black Sabbath) i Nick Mason (iz Pink Floyda) oni su osigurali bubnjevima Ludwig prestižnu poziciju šesdesetih godina.

Tijekom 1970-ih Ludwig je izbacio seriju bubnjeva s prozirnim okvirima, izrađenim od akrilnih vlakana, takozvane - Vistalite drums, bubnjevi koji su bili osobito popularni tih godina, i koje su imitirali ostali prizvođači.

U toku 1980., Ludwig je počeo gubiti svoju lidersku poziciju, proizvođača vrhunskih bubnjeva, u borbi s jeftinijom konkurencijom naročito onom iz dalekog Istoka. I pored bitno ojačale konkurencije na Ludwig bubnjevima, i danas koncentrira i nastupa velik broj vrhunskih bubnjara.

Poznati bubnjari koji su bubnjali ( ili bubnjaju) na Ludwig bubnjevima[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]