Luksorski hram

Koordinate: 25°42′0″N 32°38′21″E / 25.70000°N 32.63917°E / 25.70000; 32.63917
Izvor: Wikipedija
Luksorski hram
Plan Luksorskog hrama: a – Amonov hram (Amenhotep III.); b – Sunčevo dvorište (Amenhotep III.); c – Kapela barke (Tutmozis III. i Hatšepsut) i Svetište tebanske trijade (Ramzes II.); d – Kolonada (Tutankamon i Horemheb); e – Veliko dvorište (Ramzes II.); f – Kiosk (Šabaka); A – Amonovo svetište (Amenhotep III.); B – Svetište barke (Amenhotep III., Aleksandar Veliki); C – “Soba rođenja”; D – Rimsko svetište; E – Hipostilna dvorana; F – 3. pilon; G – Procesijska kolonada (Amenhotep III.); H – 2. pilon; I – 1. pilon; J – Obelisci.

Luksorski hram je veliki staroegipatski kompleks hramova smješten na istočnoj obali rijeke Nil u gradu danas poznatom kao Luksor (drevna Teba).

Poznat na egipatskom kao ipet resyt ili "južni harem", hram je bio posvećen Tebanskoj trijadi Amona, Mut i Konsa, a sagrađen je u doba Novog kraljevstva, oko 1400. pr. Kr. U njemu se održavao godišnji Festival Opet, prilikom koga se kultna statua paradirala niz Nil do obližnjeg Amonovog hrama u Karnaku (ipet-isut) kako bi ostala sa svojom suprugom Mut. Tako su Egipćani slavili plodnost i po tome je hram dobio svoje egipatsko ime.

Najstariji dijelovi hrama je kapela barke, odmah iza prvog pilona, koju su podigli Hatšepsut i Tutmozis III. Glavni dio hrama, kolonadu i sunčevo dvorište dao je izgraditi Amenhotep III., a kasnije ih je proširio Ramzes II., koji je dao izgraditi i ulazne pilone i dva obeliska ispred njih. Jedan od njih je odnešen u Francusku i danas se nalazi u središtu pariškog trga Place de la Concorde. Na stražnjoj strani hrama nalaze se kapele koje su podigli Amenhotep III. i Aleksandar Veliki. Tijekom Rimskog Carstva, hram i njegova okolica su služili kao legionarska utvrda i mjesto uprave cijelog ovog područja, a kasnije i kršćanski samostan. O tome svjedoče rimsko svetište i kršćanske freske na nekim zidovima.

U popularnoj kulturi[uredi | uredi kôd]

Hram je mjesto radnje u:

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Ostali projekti[uredi | uredi kôd]

Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Luksorski hram