Smrt na Nilu

Izvor: Wikipedija
Smrt na Nilu
Naziv izvornika Death on the Nile
Autor Agatha Christie
Država Engleska
Jezik engleski jezik (izvorno)
Vrsta djela roman
Rod
(stil, žanr)
kriminalistički
Datum (godina)
izdanja
1934.
Broj stranica 345
Mjesto radnje Egipat
Glavni lik(ovi) Hercule Poirot

Smrt na Nilu (izdan 1937.) jest kriminalistički roman Agathe Christie, poznate i kao Kraljica krimića, s Herculeom Poirotom kao protagonistom.

Radnja[uredi | uredi kôd]

Bogata i lijepa Linnet Ridgeway udala se za Simona Doylea, mladića kojeg je preotela svojoj najboljoj prijateljici Jacquelini De Bellefort. Linnet i Simon odlaze na medeni mjesec u Egipat, no ljubomorna i ogorčena Jacqueline svuda ih prati i pravi scene. Kad par krene na krstarenje Nilom, na brodu se pojavi i Jacqueline. Tamo se zatekne i Hercule Poirot, koji je na odmoru, a uskoro mu se pridruži prijatelj, pukovnik Race. Nakon posebno žestokog Jacquelininog ispada jedne večeri, Linnet je ujutro pronađena mrtva u svojoj kabini. Poirot i Race tada počinju istragu.

Ekranizacija[uredi | uredi kôd]

Roman je ekraniziran 1978. godine gdje je Herculea Poirota glumio Peter Ustinov. Televizijski film iz 2004., u režiji Andyja Wilsona sniman je na istome brodu, a Poirota glumi David Suchet. Uz članove ljubavnog trokuta, Poirot na svome putovanju upoznaje i druge pripadnike međunarodnog visokog društva, od kojih mnogi, usprkos bogatstvu ili položaju, imaju svoje mračne tajne.

Poveznice[uredi | uredi kôd]