Magmar

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Magmar
Magmar.png

Japansko ime ブーバー Būbā
Redni broj 126
Generacija prva
Vrsta Vatreni
Stupanj Elementarni stupanj
Razvio se iz Magbyja
Razvija se u Magmortara
Razvoj Razmjena uz Magma pojačivač
Visina 1,3 m
Težina 44,5 kg
Sposobnost Vatreno tijelo (Flame Body)

Magmar (ブーバー Būbā u prvotnim inačicama na japanskom jeziku) je jedan od 809 fiktivnih vrsta Pokémon stvorenja iz Pokémon medijske franšize – skupa Pokémon videoigara, animiranih serija, manga stripova, knjiga, igraćih karata i drugih medija kojima je tvorac Satoshi Tajiri - vrijedne nekoliko milijardi dolara. Svrha je Magmara u videoigrama, animiranoj seriji i manga stripovima, kao i svrha ostalih Pokémona, borba s divljim Pokémonima – neukroćenim stvorenjima koje igrači i likovi pronalaze dok kreću na razne avanture – i pripitomljenim Pokémonima drugih Pokémon trenera.

Etimologija imena[uredi VE | uredi]

Ime Magmar dolazi od engleske riječi "magma" = magma, odnoseći se na Magmarov Vatreni tip Pokémona. Ime Magmar odnosi se na čitavu vrstu ovog Pokémona, kao i pojedinačne primjerke vrste u Pokémon igrama, animiranoj seriji i manga stripovima.

Pokédex podaci[uredi VE | uredi]

  • Pokémon Red/Blue: Njegovo tijelo uvijek gori narančastim sjajem što mu omogućuje savršeno stapanje s plamenom.
  • Pokémon Yellow: Rođen je u aktivnom vulkanu. Tijelo mu je uvijek obavijeno plamenom, što njegovoj pojavi daje dojam plamteće kugle.
  • Pokémon Gold: Ne voli hladna područja, pa stoga bljuje vatru kako bi prilagodio okolinu svojim potrebama.
  • Pokémon Silver: Vatrena površina njegova tijela odaje treperav, namreškan sjaj koji nalikuje suncu.
  • Pokémon Crystal: Aktivniji je u toplijim područjima. Sposoban je zaliječiti rane uranjajući ih u lavu.
  • Pokémon Ruby/Sapphire: Tijekom borbe, Magmar bljuje intezivno vruće plamenove iz svih dijelova tijela kako bi zastrašio protivnika. Izbijanja vatre s ovog Pokémona uzrokuju toplinske valove koji pale travu i obližnje drveće.
  • Pokémon Emerald: Ispaljuje snažne plamenove iz svih dijelova tijela kako bi zstrašio protivnika. Ovi izboji vatre stvaraju toplinske valove koji spaljuju travu i drveće u blizini.
  • Pokémon FireRed: Može ga se pronaći u blizini kratera vulkana. Tjelesna temperatura ovog plamenobacača iznosi preko 1200 °C.
  • Pokémon LeafGreen: Njegovo tijelo uvijek gori narančastim sjajem što mu omogućuje savršeno stapanje s plamenom.
  • Pokémon Diamond/Pearl: Rođen unutar vulkana, njegovo je tijelo prekriveno plamenovima koji sjaje i trepere poput sunca.

U videoigrama[uredi VE | uredi]

Divlji Magmar dostupan je samo u nekim igrama. U Pokémon Blue igri, Magmara se može pronaći na otoku Cinnabaru u napuštenoj Pokémon vili, dok se u igrama Pokémon Red i Pokémon Yellow ne može pronaći u divljini. U igri Pokémon Gold i Silver, može ga se pronaći u Spaljenom tornju, dok u igri Pokémon Crystal, Magmara se može pronaći unutar Planine Silver. U Pokémon LeafGreen igri, može ga se pronaći izvan Planine žara.

Magmar posjeduje visoke Attack, Special Attack i Speed statuse.

Magmar posjeduje Pokémon sposobnost Vatrenog tijela (Flame Body), koja kod protivnika koji ga je napao fizičkim napadom može izazivati opekline.

U četvrtoj generaciji Pokémona, u igrama Pokémon Diamond i Pearl igrama, Magmar je dobio svoj evolucijski oblik, razvijajući se u Magmortara, Vatrenog Pokémona 1. stupnja. Kako bi se Magmar razvio u Magmortara, treba se izvršiti razmjena Pokémona, s time da Magmar mora držati Magma pojačivač (Magmarizer).

Tehnike[uredi VE | uredi]

Prirodne tehnike
Tehnika Vrsta tehnike Razina
Smog (Smog) Otrovni
Opaki pogled (Leer) Normalni
Žeravica (Ember) Vatreni 7
Dimna zavjesa (SmokeScreen) Normalni 10
Lukavi napad (Faint Attack) Mračni 16
Vatreni vrtlog (Fire Spin) Vatreni 19
Zbunjujuća zraka (Confuse Ray) Duh 25
Vatreni udarac (Fire Punch) Vatreni 28
Izljev lave (Lava Plume) Vatreni 37
Bacač plamena (Flamethrower) Vatreni 41
Sunčani dan (Sunny Day) Vatreni 52
Vatrena eksplozija (Fire Blast) Vatreni 58

Statistike[uredi VE | uredi]

HP: 65
 
Attack: 95
 
Defense: 57
 
Special: 85
 
SpAtk: 100
 
SpDef: 85
 
Speed: 93
 

Statistika Special korištena je samo tijekom prve generacije; kasnije je podijeljenja na Special Attack i Special Defense statistike.

U animiranoj seriji[uredi VE | uredi]

Magmar se često pojavljivao u Pokémon animiranoj seriji. Magmar se prvi put pojavio u animiranoj seriji pod vodstvom Blainea, Vođe dvorane grada Cinnabara,

U epizodi 147, Magmara je koristio prerađivač ugljena, dok je u epizodi 264, drugi Magmar sudjelovao u borbi protiv Larvitara. Još se jedan Magmar pojavio u epizodi 271, kao jedan od Garyjevih Pokémona.