Maksimijan

Izvor: Wikipedija
Maksimijan
Maksimijan, rimski car
rimski car
Vladavina 17. rujna 284.1. svibnja 305.
Prethodnik Numerijan
Nasljednik Galerije
Supruga Eutropia
Djeca Flavija Maksimijana Teodora
Maksencije
Fausta
Puno ime Marko Aurelije Valerije Maksimijan
Rođenje o. 240., Sirmium
Smrt 310., Massalia

Maksimijan (lat. Marcus Aurelius Valerius Maximianus, Marko Aurelije Valerije Maksimijan) (kod Sirmiuma, danas Srijemska Mitrovica, u Panoniji, oko 240.Massalia u Galiji, 310.), zvan Herculius, rimski car od 1. ožujka 286. do 1. svibnja 305. Zajedno s Dioklecijanom bio suvladar Rimskog Carstva.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Podrijetlom iz skromne obitelji. Ostvario je uspješnu vojnu karijeru i sprijateljio se s Dioklecijanom koji ga je 286. godine učinio svojim suvladarem i dodijelio mu vlast nad zapadnim dijelom Carstva. Za prijestolnicu je uzeo Mediolanum. Ratovao je protiv germanskih plemena, a kasnije i protiv Mauretanaca u Africi, no nije uspio slomiti Karauzijanovu pobunu. Po uvođenju tetrarhije, imenovao je Konstancija Klora za svog suvladara (cezara). Kao podređeni vladar, sudjelovao je u progonu kršćana, koji je pokrenuo car Dioklecijan, ali nije išao dalje od spaljivanja kršćanskih spisa i crkava.

Dana 1. svibnja 305. godine abdicirao je, zajedno s Dioklecijanom, s prijestolja i prepustio titulu augusta Konstanciju Kloru. Kada se nova tetrarhija počela raspadati, vratio se 307. godine na prijestolje kako bi pomogao sinu Maksenciju da zadobije carsku krunu. Godine 308. umirovljeni car Dioklecijan prisilio ga je da se ponovno odrekne carske vlasti te se povukao na dvor cara Konstantina I. Uskoro je opet podigao pobunu protiv Konstantina, nakon čega je uhvaćen i ubijen.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Maksimijan
Nedovršeni članak Maksimijan koji govori o antičkom Rimu treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.