Tetrarhija

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži

Rimska Tetrarhija (od grčkog τετρα tetra četri i αρχη arhija vlast, Vlada) je vladajući sustav koji je uveo car Dioklecijan 293. u Rimskom carstvu. tetrarh (grč. Τετραρχ) je grčka riječ koja označava jednog od četiri carska vladara unutar tetrarhije, odnosno četvorovlašća.

Prvi put ova titula je uvedena za vrijeme Dioklecijana (284. p. n. e. — 305. p. n. e.), prvog cara u doba dominata, na njegovu inicijativu, jer više nije bilo moguće upravljati carstvom iz jednog centra. Tetrarhija je zajednička vladavina 4 vladara (2 augusta i 2 cezara). Dioklecijanov suvladar je bio Maksimijan, a partneri-cezari su bili Galerije i Konstancije Hlor. Prijestolnica Dioklecijana je bila Nikomedija u Maloj Aziji, Maksimijana — Milano, Galerijeva — Sirmium, a Konstancija Hlora — Trijer na Rajni.

Tetrarhija je ukinuta 324. godine p. n. e., jer je izbio građanski rat između augusta Konstantina Velikog i Licinija, kada je Konstantin postao jedini vladar.


P history.svg Nedovršeni članak Tetrarhija koji govori o povijesti treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.