Mala ulješura

Izvor: Wikipedija
Mala ulješura
Usporedba veličine čovjeka i male ulješure
Usporedba veličine čovjeka i male ulješure
Status zaštite

Status zaštite: Najmanja zabrinutost (lc)

Sistematika
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Razred: Mammalia
Red: Cetacea
Podred: Odontoceti
Natporodica: Physeteroidea
Porodica: Kogiidae
Rod: Kogia
Vrsta: K. sima
Dvojno ime
Kogia sima
Richard Owen, 1866.
Raspon
Rasprostranjenost male ulješure
Rasprostranjenost male ulješure

Mala ulješura (lat. Kogia sima) najmanja je vrsta ulješure. Naseljava tropska i suptropska mora širom svijeta, obično bliže obali. Može roniti do dubine od 300 metara, što je tek 1/4 dubine zarona obične ulješure.

Izgled[uredi | uredi kôd]

Mala ulješura može narasti do 2.7 metara u dužinu, te ima masu od 135 do 270 kg. Poput svih kitova zubana, u čeljusti ima zube umjesto usi. I to 7-13 pari u donjoj čeljusti i 3 para u gornjoj.

S gornje je strane plavosive boje koja s donje strane prelazi u bijelu. Iza očiju ima svijetlu polumjesečastu mrlju koja podsjeća na škržni otvor kao u riba.

Ponašanje i razmnožavanje[uredi | uredi kôd]

Male ulješure žive pojedinačno ili (ponekad) u skupinama s manje od 10 životinja, a potencijalne napadače tjeraju ispuštajući izmet. Razmnožavanje malih ulješura je još uvijek nedovoljno poznato, no pretpostavlja se da trudnoća traje 9-11 mjeseci te da se koti jedan mladunac dužine do 1 metra i to najčešće ujesen.

Ugroženost[uredi | uredi kôd]

Mala ulješura je u povijesti bila česta meta kitolovaca, a i danas ju usprkos zabranama ponekad love japanski kitolovci. Također, jer se često zadržava uz obalu u opasnosti je od onečišćenja mora te antropogenih zvukova.[1] Česti su i slučajevi nasukavanja, primjerice na Tajvanu 2005. godine.[1][2]

Izvori[uredi | uredi kôd]