Mali sveti Anđeo

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Zalazak sunca, Mali sv. Anđelo, Poreč
U vremenu nove (New age) duhovnosti, Mali sveti Anđeo izlazi iz zaborava.

Mali sveti Anđeo, jedini je kameni krug (megalitski krug) dosad poznat na teritoriju Republike Hrvatske. Nastao negdje oko 1000~2000 godina pr. Kr. i nosi ime brda na kojem se nalazi. Ta megalitska, toloidna građevina je moguća prva prava sakralna arhitektura na području Hrvatske, a datira se u srednje brončano doba Istre.

Iznimnost ovog prethistorijskog lokaliteta smještenog između prethistorijske utvrde Mordele i gradine Veliki sveti Anđeo, čine mehablokovi koji su poslagani u 3/4 kruga. Na sjevernoj strani ih nema, što je snažna indikacija astronomsko kultne namjene vezane uz Sunce i izlazak i zalazak nebeskih tijela. Dio na kojem nedostaju kameni blokovi je dio gdje se izlasci i zalasci na javljaju.

Situacija danas: Neki su se blokovi srušeni, ali je lokalitet izuzetno sačuvan jer su u posljednjih 50 godina doline i padine unaokolo korištene kao smetišta grada Poreča pa se u tom pravcu nije kretala urbanizacija prostora. Arheoastronomska istraživanja da se ispita hipoteza astronomsko/solsticijske funkcije su u tijeku.

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]