Mali sveti Anđeo

Izvor: Wikipedija
Zalazak sunca, Mali sv. Anđelo, Poreč
U vremenu nove (New age) duhovnosti, Mali sveti Anđeo izlazi iz zaborava.

Mali sveti Anđeo jedini je kameni krug (megalitski krug) dosad poznat na teritoriju Republike Hrvatske. Nastao je negdje oko 2000~1000 godina pr. Kr. i nosi ime brda na kojem se nalazi. Ta megalitska, toloidna građevina moguća je prva prava sakralna arhitektura na području Hrvatske, a datira se u srednje brončano doba Istre.

Iznimnost ovog prethistorijskog lokaliteta smještenog između utvrde Mordele i gradine Veliki sveti Anđeo čine mehablokovi koji su poslagani u 3/4 kruga. Na sjevernoj strani ih nema, što je snažna indikacija astronomsko-kultne namjene vezane uz Sunce te izlazak i zalazak nebeskih tijela. Dio na kojem nedostaju kameni blokovi dio je gdje se izlasci i zalasci ne javljaju.

Situacija danas: Neki su se blokovi srušili, ali je lokalitet izuzetno sačuvan jer su u posljednjih 50 godina doline i padine unaokolo korištene kao smetišta grada Poreča pa se u tom pravcu nije kretala urbanizacija prostora. Arheoastronomska istraživanja da se ispita hipoteza astronomsko/solsticijske funkcije su u tijeku.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]