Mana Pools

Izvor: Wikipedija
Nacionalni park Mana Pools, Sapi i safari područje Chewore
Flag of UNESCO.svg Svjetska baštinaUNESCO
ZmbziRvr.jpg
Godina uvrštenja1984. (8. zasjedanje)
VrstaPrirodno dobro
Mjerilovii, ix, x
Ugroženost-
PoveznicaUNESCO:http://whc.unesco.org/en/list/302
Flag of Zimbabwe.svg Zimbabve


Mana Pools na karti Zimbabve
Mana Pools
Mana Pools
Lokacija Mana Poolsa u Zimbabveu

Mana Pools (219.600 ha) je nacionalni park koji je dio šireg zaštićenog područja prirode (Mana Pools, Sapi i Chewore) u srednjem dijelu doline rijeke Zambezi, koji se prostire od brane Kariba (klanac Zambezi) do granice s Mozambikom. Ova područja su još 1984. godine upisani na UNESCO-ov popis mjesta svjetske baštine u Africi zbog "iznimne koncentracije divljih životinja kao što su slonovi, bivoli, leopardi, gepardi i nilski krokodili".

Ime je dobio po riječi mana naroda Shona, što znači "četiri", i engleske riječi pools, što znači "bazeni", jer ovo područje svake godine tijekom sezona kiša poplavi rijeka Zambezi napunivši četiri plitka jezera. Kako se jezera isušuju i povlače tijekom zimskih suša, ovo područje privlači veliki broj velikih životinja u potrazi za vodom i postaje jedno od faunom najbogatijih područja cijele Afrike. Njegovih 25.000 km² je ispresijecano vijugavim koritom rijeke Zambezi koja čini nekoliko otoka, pješčanih aluvijalnih obala i bazena, okruženih šumama mahagonija, divljih smokvi, ebanovine i baobaba.

Mana Pools se priznat kao jedan od najboljih parkova na jugu Afrike; najmanje je izgrađen i ima veliki broj svih domaćih vrsta sisavaca (pored ranije navedenih tu je i veliki broj zebri, vodenkonja, lavova i hijena) i obilje ptica (oko 450 vrsta).

Slonovi prelaze preko rijeke Zambezi

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Ostali projekti[uredi | uredi kôd]

Commons-logo.svgU Wikimedijinu spremniku nalazi se još gradiva na temu: Nacionalni park Mana Pools