Sapi

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Nacionalni park Mana Pools i safari područja Sapi i Chewore
Flag of UNESCO.svg Svjetska baštinaUNESCO
Nacionalni park Mana Pools i safari područja Sapi i Chewore
Flag of Zimbabwe.svg Zimbabve


Sapi na karti Zimbabve
Sapi
Sapi
Lokacija Sapi u Zimbabveu
Godina uvrštenja: 1984. (8. zasjedanje)
Vrsta: Prirodno dobro
Mjerilo: vii, ix, x
Ugroženost: -
Poveznica: http://whc.unesco.org/en/list/302 UNESCO

Sapi je desna pritoka u srednjem dijelu doline rijeke Zambezi, okruženo safari područjem koje je dio šireg zaštićenog područja prirode (Mana Pools, Sapi i Chewore), a koje se prostire od brane Kariba do granice sa Mozambikom. Ova područja su još 1984. godine upisani na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Africi zbog "iznimne koncentracije divljih životinja kao što su slonovi, bivoli, leopardi, gepardi i nilski krokodili".

Sapi safari područje je osnovano 1964. godine i ima površinu od 118.000 ha uz granicu s Mozambikom. Tijekom sezona kiša svake godine poplavi rijeka Zambezi i može se posjetiti u kanuima. Kako se vode povlače tijekom zimskih suša, veliki broj velikih životinja dolazi u potrazi za preostalom vodom i Sapi postaje jedno od faunom najbogatijih područja južne Afrike. Vijugavo korito rijeke Zambezi čini nekoliko otoka, pješčanih aluvijalnih obala i bazena, okruženih šumama mahagonija, divljih smokvi, ebanovine i baobaba. Pored ranije navedenih tu je i veliki broj zebri, vodenkonja, lavova i hijena) i obilje ptica (oko 450 vrsta).

Ulazak turista i lov je strogo kontroliran i ograničen, te postoji samo nekoliko apartmana za turiste i loše ceste.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  • P. Guy, Notes on the vegetation types of the Zambezi Valley, Rhodesia between Kariba and Mupata Gorges, 1977., Kirkia 10: 543-557.