Manifestacija "Sve se čaje okupiše"

Izvor: Wikipedija

Kulturno umjetničko društvo „IVAN GORAN KOVAČIĆ“ iz Ivankova organizira tradicijsku manifestaciju „SVE SE ČAJE OKUPIŠE“ od 1999. godine koja se održava za Mladi Uskrs.

Osim čaja, u programu sudjeluju, kulturno-umjetnička društva, pjevačke skupine, tamburaški sastavi, svirači tradicijskih glazbala iz Hrvatske i inozemstva.

Čajo domaćin i inicijator osnivanja manifestacije je Paško Mali Barunčić.

Organizator dariva čaje i gostujuće KUD-ove prigodnim darovima, te priprema prigodni domjenak uz cjelovečernju zabavu, a priredba završava zajedničkim Šokačkim kolom na ivankovačkom središnjem trgu.

Popratne su priredbe prigodne izložbe tradicijskih obrta, rukotvorina i slavonskih delicija.

Događanja i običaji prikazani na manifestaciji ostaju svima u lijepom sjećanju a za buduće generacije ostaju zabilježeni u tiskanom obliku (brošure, plakati, fotografije, novinski članci) i videozapisima (DVD).

Manifestacija ima i svoj bećarac:

„Ivankovo volim te sve više, u tebi se čaje okupiše!“.

Od osnutka do danas, manifestacija „Sve se čaje okupiše” revitalizirala je i sačuvala od nestajanja lik i ulogu čaje u svatovskim običajima, tradicijsko odijevanje i opremanje, čajin pozdravni govor na slavonskom dijalektu, te druge slavonske, svatovske običaje, tako da danas u Slavoniji gotovo da nema svatova bez čaje–čuvara i prenositelja tradicijskih, slavonskih, svatovskih običaja.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]