Mankey

Izvor: Wikipedija
Mankey

Japansko ime マンキー Manki
Redni broj 56
Generacija prva
Vrsta Borbeni
Stupanj elementarni stupanj
Razvio se iz /
Razvija se u Primeapea
Razvoj stjecanjem iskustva
Visina 0.5 m
Masa 28.0 kg
Sposobnost Vitalan duh (Vital Spirit) / Točka ljutnje (Anger Point)

Mankey (Manki u prvotnim inačicama na japanskom jeziku) je jedan od 1025 fiktivnih vrsta Pokémon stvorenja iz Pokémon medijske franšize – skupa Pokémon videoigara, animiranih serija, manga stripova, knjiga, igraćih karata i drugih medija kojima je tvorac Satoshi Tajiri – vrijedne nekoliko milijardi dolara. Svrha je Mankeya u videoigrama, animiranoj seriji i manga stripovima, kao i svrha ostalih Pokémona, borba s divljim Pokémonima – neukroćenim stvorenjima koje igrači i likovi pronalaze dok kreću na razne avanture – i pripitomljenim Pokémonima drugih Pokémon trenera.

Etimologija imena[uredi | uredi kôd]

Ime Mankey je vjerojatno spojenica engleskih riječi mad = bijesan ili man=čovjek, te monkey=majmun. Možebitno sadržava i riječ cranky= čangrizav.

Biološke karakteristike[uredi | uredi kôd]

Mankey je Pokemon majmun, sličan majmunima Novog svijeta. Tijelo mu je prekriveno bijelim krznom. Njegove ruke, stopala i vrh repa su smeđi. Ima nos nalik svinjskom.

Zloglasan je zbog svoje nagle i agresivne naravi. Toliko brzo plane u strašan bijes da mu je teško na vrijeme pobjeći.

Pokédex podaci[uredi | uredi kôd]

  • Pokémon Red i Blue: Iznimno se brzo naljuti. Može biti umiljat u jednom trenutku, a onda mlatarati uokolo odmah nakon toga.
  • Pokémon Yellow: Okretan Pokemon koji živi u drveću. Lako se naljuti i neće oklijevati napasti bilo što.
  • Pokémon Gold: Ima izrazito zlovoljnu narav. Skupine njih će napasti bilo kakvu prikladnu metu bez ikakva razloga.
  • Pokémon Silver : Nije sigurno prilaziti mu ako se iz nekog razloga nasilno razbijesni, te ne može razlikovati prijatelje od protivnika.
  • Pokémon Crystal : Živi skupno na vrhovima stabala. Ako izgubi vizualni kontakt sa skupinom, razbijesni ga usamljenost.
  • Pokémon Ruby/Sapphire :Kad se Mankey počne tresti a njegovo disanje postane grubo, to je siguran znak da se počinje ljutiti. Međutim, kako on uđe u stanje nevjerojatnog bijesa skoro trenutačno, nemoguće je da itko umakne njegovom gnjevu.
  • Pokémon Emerald : Kad se počne tresti a njegovo disanje postane grubo, to je siguran znak njegove ljutnje. Međutim, kako se ovo dogodi trenutačno, meta nema vremena za bijeg.
  • Pokémon FireRed : Lak i okretan na nogama, žestokog temperamenta. Kad je ljut, upada u grozničav bijes koja je nemoguće obuzdati.
  • Pokémon LeafGreen : Iznimno se brzo naljuti. Može biti umiljat u jednom trenutku, a onda mlatarati uokolo odmah nakon toga.
  • Pokémon Diamond/Pearl : Živi u kolonijama na vrhovima stabala. Razbijesni li se jedan, cijela bezrazložno divlja.

U videoigrama[uredi | uredi kôd]

Mankeya je moguće uloviti u igri Pokémon Red na Stazama 5, 6, 7 i 8, u Pokemon Yellow na Stazama 3, 4, 22 i 23, a u igrama Pokémon FireRed i LeafGreen također na Stazama kao u Pokemon Yellow, uz dodatak Kamenog tunela. U igri Pokémon Gold prisutan je na Stazama 9 i 42. U igrama Pokémon Diamond, Pearl i Platinum dostupan je preko Poke-radara na Stazama 225 i 226.

U animiranoj seriji[uredi | uredi kôd]

Ash Ketchum je ulovio jednog Mankeya koji mu je bio ukrao šešir, no hvatanje se zbilo nakon Mankeyeve evolucije u Primeapea, u epizodi br 25 "Primeape je poludio!" (Primeape Goes Bananas!).

Tehnike[uredi | uredi kôd]

Prirodne tehnike
Tehnika Vrsta tehnike Razina
Priželjkivanje (Covet) Normalni
Grebanje(Scratch) Normalni
Niski udarac(Low Kick) Borbeni
Opaki pogled(Leer) Normalni
Usredotočavanje(Focus Energy) Normalni
Divlje grebanje(Fury Swipes) Normalni 9
Karate udarac(Karate Chop) Borbeni 13
Seizmičko bacanje(Seismic Toss) Borbeni 17
Vrisak(Screech) Normalni 21
Osiguranje(Assurance) Mračni 25
Hvalisanje(Swagger) Normalni 33
Križni udarac (Cross Chop) Borbeni 37
Mlataranje(Thrash) Normalni 41
Kazna(Punishment) Mračni 45
Bliska borba(Close Combat) Borbeni 49

Statistike[uredi | uredi kôd]

HP: 40
 
Attack: 80
 
Defense: 35
 
Special: 35
 
SpAtk: 35
 
SpDef: 45
 
Speed: 70
 

Statistika Special korištena je samo tijekom prve generacije; kasnije je podijeljenja na Special Attack i Special Defense statistike.