Manneken Pis

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Manneken Pis u Bruxellesu

Manneken Pis (brabantski "mali mokreći muž"), ponekad i Petit Julien, fontana je s likom dječaka koji mokri. Jedan je od simbola belgijskog glavnog grada Bruxellesa.

Povijest[uredi | uredi kôd]

61 centimetar visok brončan kip na uglu Rue de l'Etuves i Rue des Grands Carmes izradio je 1619. kipar Hieronimus Duquesnoy. Kip je otuđen nekoliko puta, a sadašnji kip je kopija iz 1965. Original se čuva u Maison du Roi.

Godine 1985. Manneken Pis je sa Jeanneke pis dobio i ženski pandan.

Legende[uredi | uredi kôd]

  • Prva legenda kaže[nedostaje izvor] da je u 14. st. grad bio pod opsadom, a kako ga neprijatelji nisu mogli brzo osvojiti htjeli su eksplozivom raznjeti gradske zidine. Dok su provodili svoj plan u djelo, dječak Juliaanske iz Bruxellesa vidio je što rade i čim su napadači pobjegli da ih eksploziv ne ozlijedi, on se pomokrio po gorućem fitilju i spasio grad.
  • Druga legenda kaže[nedostaje izvor] da je jedan bogati trgovac izgubio svog malog sina, pa je zamolio druge ljude da mu pomognu pronaći ga. Potraga je ubrzo urodila plodom i pronašli su ga kako u obližnjem vrtu urinira (mokri). U znak zahvalnosti svima onima koji su mu pomogli ga pronaći, trgovac je izgradio dotičnu fontanu.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke na temu: Manneken Pis.