Mareb

Izvor: Wikipedija
Mareb
Suho korito rijeka Mareb kod Kasala u Sudanu
Duljina 440 km
Nadm. visina izvora 2042 m
Izvor Amba Takara
Pritoci Sarana, Obel, Balasa, Engveja
Države Eritreja
Etiopija
Sudan
Ulijeva se u pustinju

Mareb je rijeka u Istočnoj Africi koja većim dijelom teče kao granična rijeka između Eritreje i Etiopije, a zatim prelazi u Sudan u čijem pijesku nestaje ne dospijevajući do Nila.

Zemljopisne osobine[uredi | uredi kôd]

Rijeka izvire sjeverno od Amba Takare u središnjoj Eritreji, 80 km istočno od zaljeva Zule na Crvenom moru i u početku teče na jug do etiopiske granice.[1] Zatim teče prema zapadu uz granicu Eritreje do pješčanih ravnica u blizini sudanskog grada Kasale gdje se rijeka gubi u pijesku ne dospijevajući do Nila.

Rijeka Mareb suha je velik dio godine, ali za kišne sezone plavi lijevi dio obale (etiopski teritorij).

Glavni su pritoci Mareba rijeka Obel s desne, eritrejske strane i rijeke Sarana, Balasa, Mai Šaveš i Engveja s lijeve, etiopske strane.

Tok rijeke Mareb dijeli se na tri dijela:

  • Prvi dio, zvan Mareb, dug je oko 175 km od izvora na planini Amba Takari na visini od 2042 m do mjesta Arakebua. U ovom dijelu rijeka ima vode tijekom cijele godine, iako ne osobito mnogo.
  • Drugi dio (ovdje se rijeka zove Sona) dug je oko 240 km i teče kroz područje Kuname u Eritreji; u ovom dijelu rijeka povremeno presuši.
  • Treći dio (ovdje se rijeka zove Gaš / al-Qash), završni tok rijeke kroz Sudanske ravnice u čijem pijesku sjeverno kod grada Kasale rijeka nestaje. U ovom dijelu rijeka ima vode samo od lipnja do rujna dok traje kišna sezona na Etiopskoj visoravni.

U povijesti je ova rijeka bila granicom između dviju zasebnih regija, Bahr Negasha (tigrinja: Morsko kraljevstvo, zvano i Medri Bahri Zemlja uz more) sjeverno od rijeke i Tigraja južno od rijeke.[2]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Eritrea - Ethiopia Boundary Commission Decision Regarding Delimitation of the Border..., str. 97, 102
  2. Daniel Kendie, The Five Dimensions of the Eritrean Conflict 1941 – 2004: Deciphering the Geo-Political Puzzle (United States of America: Signature Book Printing, 2005.), str. 17.-18.

Literatura[uredi | uredi kôd]

  • Guida dell'Africa Orientale C.T.I., Milano ed. 1938 (tal.)