Margita Stefanović

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Margita Magi Stefanović
Margita Stefanovic - EKV.jpg
Ime u rodnom listuMargita Stefanović
Rođen/a1. travnja 1959., Beograd
Umro/umrla18. rujna 2002., Beograd
Žanr/oviRock, post-punk, new wave
Zanimanjeglazbenik
Instrumentklavijature
Djelatno razdoblje1982. - 2002.
AngažmanEkatarina Velika (EKV)

Margita Magi Stefanović (Beograd, 1. travnja 1959. — Beograd, 18. rujna 2002.), bila je srpska glazbenica, najpoznatija kao klavijaturistica beogradskog rock sastava Ekatarina Velika (EKV).

Životopis[uredi | uredi kôd]

Margita Stefanović rođena je u Beogradu 1959. godine kao jedinica u obitelji beogradskog kazališnog i TV-redatelja Slavoljuba Stefanovića-Ravasija.

Srednju glazbenu školu završava u klasi s Ivom Pogorelićem s kojim uzima privatne sate kod ruskog profesora Timikina. Kao apsolutna sluhistica i uz Pogorelića najtalentiranija u klasi dobiva ponudu za nastavak školovanja na moskovskom konzervatoriju. Ponudu je odbila i u Beogradu upisuje studij arhitekture koji uspješno završava 1984. godine. Kao studentica osvaja treću nagradu na međunarodnom natječaju u Japanu za rad na temu uređenja crnogorskog sela Reževići. Istodobno važi i za jednu od najtalentiranijih klasičnih pijanistica.

Prekretnicu u njezinoj glazbenoj karijeri predstavlja prisustvo na koncertu tek osnovanog sastava Milana Mladenovića Katarina II u kino sali "Topčiderska zvezda". Prvog svibnja 1982. godine upoznaje članove sastava Električni orgazam, a kroz druženje s njima i Milana Mladenovića. Mladenović je, fasciniran njezinim talentom i voljom za istraživanjem, poziva neka se pridruži skupini, te kupuje sintesajzer na kojem Stefanovićeva vježba. Nakon povratka sa tromjesečnog puta po Južnoj Americi, Margita Stefanović postaje stalnom članicom sastava.

Katarina II 1985. godine mijenja ime u Ekatarina Velika i djeluje sve do 1994. godine. Tijekom tog razdoblja Margita Stefanović sklada i kazališnu glazbu (predstave Klasni neprijatelj, Tri sestre, S one strane duge i Majka hrabrost) kao i TV glazbu (drama Plavi, plavi), radi kao producentica (Karlowy Vary) i gostuje na albumima mnogih jugoslavenskih sastava (Elvis J. Kurtović, Van Gogh, Babe). Godine 1985. pojavljuje se u filmu Gorana Markovića Tajvanska kanasta u ulozi sestre glavnog junaka. U filmu se pojavljuje i EKV izvodeći pjesmu "Tatu" (engl. Tatoo).

Nakon raspada Ekatarine Velike nastavlja se baviti glazbom. S nekoliko beogradskih glazbenika krajem 1994. godine osniva sastav Kurajberi koji uglavnom izvodi obrade stranih i domaćih hitova po beogradskim klubovima. Godine 1995. osniva sastav EQV s glazbenikom Vladimirom Stojićem i izdaje CD Ti si sav moj bol (nazvan po pjesmi Ekatarine Velike) za bečku izdavačku kuću Coop Arts & Crafts Unlimited. Na CD-u se nalazi i tehno obrada istoimene pjesme. U tom razdoblju nastavlja gostovati i na albumima i koncertima jugoslavenskih sastava i povremeno svira sa sastavima Glisersi, Zion banda i Direktori.

Krajem 1990-ih njezina glazbena aktivnost slabi. Godine 2002. sklada glazbu za predstavu beogradske redateljice Hajdane Baletić Kaput mrtvog čoveka što je i njezino posljednje glazbeni djelo.[1]

Margita Stefanović je posljednje tjedne života provela u beogradskom Centru za smještaj beskućnika, a umrla je 18. rujna 2002. godine, na beogradskoj Infektivnoj klinici.[2]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Margita Stefanović Magi – Žena dječak jugoslavenskog Novog vala by Ivana Siničković, Vox Feminae, 01. travnja 2019
  2. Milosrdni anđeo by Goran Tarlać, POPBOKS, 10 February 2009

Vanjske povezice[uredi | uredi kôd]