Marija Eufrazija Pelletier

Izvor: Wikipedija
Sveta Marija Eufrazija Pelletier
Prikaz Marije Eufrazije Pelletier iz 19. stoljeća.
Prikaz Marije Eufrazije Pelletier iz 19. stoljeća.
Rođena 31. srpnja 1796.
Noirmoutier, departman Vendée
Preminula 24. travnja 1868.
Angers
Beatificirana 30. travnja 1933.
Kanonizirana 2. svibnja 1940.
Spomendan 24. travnja
Portal o kršćanstvu

Marija Eufrazija Pelletier (rođena kao Ruža Virginija Pelletier, Noirmoutier, departman Vendée, 31. srpnja 1796.Angers, 24. travnja 1868.), francuska katolička redovnica i svetica.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Mladost i obrazovanje[uredi | uredi kôd]

Rođena je kao jedna od osmero djece na otoku Noirmoutier, u pokrajini Vendeji, kamo se njena obitelj sklonila pred francuskim revolucionarima. Školovala se kod sestara uršulinki. Godine 1814. ulazi u Družbu sestara Gospe od Milosti (Ordo Dominae Nostrae de Caritate) u Toursu. Godine 1817. polaže redovničke zavjete i dobiva redovničko ime Marija Eufrazija.

Pastoralno djelovanje[uredi | uredi kôd]

Već s 29 godina postaje poglavarica, a 1829. godine u Angersu osniva kuću koja postaje matica nove Družbe sestara Gospe od ljubavi Dobroga Pastira ili Sestara Dobroga Pastira (Congregationis Sororum a Bono Pastore). Družba je posvećena brizi o djevojkama i ženama koje su bile napuštene ili siročad, onima koje su se bile bavile prostitucijom, te onima koje su izdržavale kazne u kaznionicama. Omogućava im smještaj, hranu i školovanje. Marija Eufrazija je za života osnovala stotinjak kuća Družbe. Umrla je od raka 1868. godine u Angersu. Družba djeluje u više stotina kuća diljem svijeta.

Štovanje[uredi | uredi kôd]

Mariju Eufraziju Pelletier proglasio je blaženom papa Pio XI. 30. travnja 1933., a svetom papa Pio XII. 2. svibnja 1940. godine.

Izvori[uredi | uredi kôd]

Bilješke i literatura

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Ostali projekti
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Marija Eufrazija Pelletier
Mrežna mjesta