Marija Guadalupe Garcia Zavala

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Marija Guadalupe Garcia Zavala
Marija Guadalupe Garcia Zavala
Rođena 27. travnja 1878.
Zapopan
Preminula 24. lipnja 1963.
Guadalajara
Beatificirana 25. travnja 2004.
Kanonizirana 12. svibnja 2013.
Slavi se u Rimokatolička Crkva
Spomendan 24. lipnja
Christianity Symbol.png Portal o kršćanstvu

Marija Guadalupe Garcia Zavala (Zapopan, 27. travnja 1878. – Guadalajara, 24. lipnja 1963.), meksička redovnica, katolička svetica, suutemeljiteljica "Kongregacije služavki svete Margarete Marije Alacoque i siromaha".

Životopis[uredi VE | uredi]

Rođena je 27. travnja 1878. u Zapopanu od oca Fortino García i majke Refugio de García Zavala. Imala je posebnu pobožnost prema Gospi Zapopanskoj. Njezin otac je bio vjerski trgovine trgovac. Njegova prodavnica je bila smještena ispred bazilike Gospe Zapopanske. Iako je u početku planirano da se uda za Gustava Arreola, ona je raskinula zaruke jer je osjetila poziv za redovnički život.

Radila je kao medicinska sestra u bolnici. Posvećujući se siromašnima, potrebitima i bolesnima, zajedno sa svećenikom Ciprianom Iñiguezom osnovala je redovničku zajednicu "Kongregaciju služavki svete Margarete Marije Alacoque i siromaha". Makar je bila zaručena i planirala se vjenčati zbog duhovnog poziva postala je redovnica. Uzela je redovničko ime Lupita. Tijekom Meksičke revolucije skrivala je progonjene svećenike. Njezin moto bio je predati se u ljubavi i ustrajati do smrti.

Umrla je u dobi od 85 godina.

Papa Ivan Pavao II. proglasio ju je blaženom 25. travnja 2004. na Trgu svetoga Petra u Vatikanu. Dana 20. prosinca 2012., papa Benedikt XVI. potpisao je uredbu kojom se odobrava njena kanonizacija, a 12. svibnja 2013., papa Franjo proglasio ju je svetom prilikom prvoga proglašenja svetaca u njegovom pontifikatu.