Marija u mormonizmu

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Prikaz Marije i malenog Isusa

Marija je bila Židovka koja je živjela u prvom stoljeću te je bila majka Isusa Krista, osnivača kršćanstva. U mormonizmu, Marija je spomenuta u Mormonovoj knjizi.

Prema učenju mormonizma, Marija je rodila Isusa kao djevica,[1] premda mormoni ne vjeruju da je Marija ostala djevica nakon tog događaja. Mormoni također ne vjeruju u katoličke dogme koje se tiču Marije, poput bezgrešnog začeća Marije i njezinog uznesenja na nebo. Mormonizam naučava da su Isusova braća djeca Marije i njezinog supruga Josipa.[2] Mormoni ne mole Mariju te ju ne smatraju posrednicom između Boga i ljudi. U Mormonovoj knjizi, Marija je spomenuta imenom u proročanstvima te je nazvana „najljepšom od sviju djevica”.

U prvom izdanju Mormonove knjige, Marija je prozvana „majkom Božjom”, ali je u sljedećim izdanjima to promijenjeno u „majka Sina Božjeg”.

Izvori i bilješke[uredi VE | uredi]

  1. Colton, Eleanor (1992), "Virgin Birth", Encyclopedia of Mormonism, 4, New York: Macmillan Publishing Co., p. 1510, http://contentdm.lib.byu.edu/cdm/ref/collection/EoM/id/4311 
  2. Fronk, Camille (1992), "Mary, Mother of Jesus", Encyclopedia of Mormonism, 2, New York, NY: Macmillan Publishing Co., pp. 863–64, http://contentdm.lib.byu.edu/cdm/ref/collection/EoM/id/3906