Marijan Mikac

Izvor: Wikipedija
Jump to navigation Jump to search

Marijan Mikac (Senj 29. siječnja 1903. - 16. ožujka 1972. na brodu pri povratku u Australiju), hrvatski Pisac i pjesnik. Bio je suradnik časopisa Zenit.

1941. je u Hrvatskoj imenovan ravnateljem u Državnom ravnateljstvu za film. Začetnik profesionalne filmske proizvodnje u Hrvatskoj. Omogućio je snimanje prvog hrvatskog umjetničkog filma Lisinski.

Nakon sloma NDH Marijan Mikac je bio primoran napustiti Hrvatsku i postao hrvatski emigrantski pisac.

U kulturnom životu emigracije njegova djelatnost je bila ispunjena u prvom redu samostalnošću i neovisnošću hrvatske države.

U samostalnoj državi zagrebačka nakladnička kuća "Vedis" i Ogranak Matice Hrvatske iz Senja su 2016. godine zajednički izdali pretisak njegovog kapitalnog djela "Film u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj", kojeg je za tisak priredio i napisao opširan pogovor Veljko Krulčić.

Literatura[uredi VE | uredi]

  • Film u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, Izd. Drinine knjižnice, 1971.
  • Tri godine rada Hrvatskog slikopisa, Državni slikopisni zavod "Hrvatski slikopis", 1944
  • U povorci smrti: roman iz doba hrvatske tragedije god. 1945, "Croatia" Hrv. Izdavalački Zavod, 1954


Izvori[uredi VE | uredi]

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]


Flag of Croatia.svg Nuvola apps package wordprocessing.png Nedovršeni članak Marijan Mikac koji govori o hrvatskom književniku treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.FilmRoll-small.pngP vip.svg Nedovršeni članak Marijan Mikac koji govori o filmskom umjetniku treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.