Prijeđi na sadržaj

Mariner 9

Izvor: Wikipedija
Mariner 9

Izgled Marinera 9
OrganizacijaNASA
Tip misijeOrbiter
Datum ulaska u orbitu13. studenog 1971.
Datum lansiranja30. svibnja 1971.
Raketa nosačAtlas Centaur
Mjesto lansiranjaCape Canaveral
Trajanje misije1 godina, 4 mjeseca i 27 dana
Masa558,8 kg
Napajanje500 vata
Orbitalni elementi
Ekscentricitet orbite0.6014
Inklinacija64.4 stupnjeva
Orbitalni period719.47 min
Instrumenti
ultraljubičasti spektrometar (UVS), infracrveni interferometarski spektrometar (IRIS),infracrveni radiometar (IRR), sustav vizualne obrade slike

Mariner 9, NASA-ina svemirska letjelica namijenjena istraživanju planeta Marsa, i deveta iz programa Mariner. Lansirana je 30. svibnja 1971. godine pomoću rakete Atlas-Centaur iz Cape Canaverala. Bila je prva letjelica koja je uspješno ušla u Marsovu orbitu 13. studenog 1971. i obavila nekoliko važnih istraživanja uz pomoć ugrađenih uređaja, te prva letjelica koja je ušla u orbitu nekog drugog planeta uopće. Mariner 9 je poslala 7329 slika tijekom svoje misije.

Kada su letjelice Mariner 4, Mariner 6 i Mariner 7 prošle kraj Marsa, pokazale su pusti, kraterima prošaran svijet. Stoga su nade da se nađe nešto zanimljivo bile vrlo slabe kada je Mariner 9 postala prva svemirska letjelica koja je ušla u orbitu nekog planeta. Letjelica je stigla na vrhuncu pješčane oluje koja je obavila cijeli planet. Kada se pijesak počeo slijegati, najprije su se pokazali najviši vrhovi poput Olympus Monsa, pa zatim Valles Marineris. Uz otkriće pješčanih dina i kanala, slika Marsa se potpuno promijenila.

Komunikacija sa sondom prekinuta je namjerno 27. listopada 1972. godine, nakon što je potrošila zalihe goriva za održavanje visine.

Očekuje se da će 2022. godine ući u Marsovu atmosferu, pri čemu će ili izgorjeti pri samom ulasku u atmosferu ili pasti uništena na planet.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

Nedovršeni članak Mariner 9 koji govori o astronomiji treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.