Marko Šarić

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Marko Šarić
Rođenje 1924.
Portal: Životopis

Marko Šarić (Knin, 1924.) je hrvatski akademik.

Srednju školu završio je u Splitu, a studij medicine upisao 1945. godine na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Diplomirao je 1951. godine. Nakon završenog studija medicine i obveznog liječničkog staža radio je kraće vrijeme u praksi kao liječnik opće medicine. U školskoj godini 1953./1954. završio je tečaj javnog zdravstva u Školi narodnog zdravlja, a u razdoblju od 1954. do 1957. godine specijalizirao je medicinu rada.

U okviru te specijalizacije boravio je kao stipendist Svjetske zdravstvene organizacije devet mjeseci u Velikoj Britaniji, Švedskoj i Norveškoj. Specijalistički ispit položio je 1957. godine. Iste godine počeo je raditi u Institutu za higijenu rada u Zagrebu (sada Institut za medicinska istraživanja i medicinu rada). Godine 1959. obranio je doktorsku disertaciju pod naslovom "Prilog metodici sistemskih zdravstvenih pregleda u industriji" i stekao zvanje doktora medicinskih znanosti na Sveučilištu u Zagrebu.

Godine 1962. habilitirao je na Medicinskom fakultetu u Zagrebu za predmet medicina rada, a 1966. godine izabran je za izvanrednog profesora toga predmeta na istom fakultetu. Godine 1981. izabran je za redovitog profesora (medicina rada i zdravstvena ekologija). Od 1962.-63. godine boravio je kao stipendist Nacionalnih instituta za zdravlje SAD (NIH) jednu godinu na Sveučilištu u Berkelyu i Stanfordskom sveučilištu u Palo Altou (SAD) (postdoktorska stipendija).

U Institutu za medicinska istraživanja i medicinu rada u Zagrebu počeo je kao asistent, a od 1959. do 1964. godine obavljao je dužnost pomoćnika direktora. Direktorom Instituta bio je od 1964. godine nadalje. Godine 1960. izabran je za znanstvenog suradnika , 1964. godine za višeg znanstvenog suradnika, a 1969. godine za znanstvenog savjetnika. Bio je voditelj Laboratorija za epidemiologiju kroničnih bolesti. Umirovljen je pod konac listopada 1991. godine, ali radi i dalje kao vanjski suradnik Instituta.

Redoviti je član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.[1]

Izvori[uredi VE | uredi]

HAZU 76 17 lipnja 2008.jpg Napomena: Ovaj tekst ili jedan njegov dio preuzet je s mrežnih stranica Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.
Vidi dopusnicu Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti za Wikipediju na hrvatskome jeziku.