Marko Bačlija

Izvor: Wikipedija

Marko Bačlija (Subotica, 1914.Novi Sad, 29. listopada 2009.[1]) bio je bački hrvatski društveno-politički i gospodarski dužnosnik.

Rodio se u Subotici. Vojsku je odslužio u Sarajevu. U rodnom gradu je studirao i 1937. diplomirao pravo. Stjecajem okolnosti je za mađarske okupacije Bačke izbjegao vojnu i radnu obvezu, tako da je cijeli rat radio u struci, kao odvjetnik.

Nikad nije bio članom KPJ. Zahvaljujući njegovoj sposobnosti, a unatoč tome što nije bio u KPJ, postao je 1948. subotičkim gradonačelnikom ("predsjednik Narodnog odbora"), iako nije imao ambicija za dužnost i iako je bio smatrao da bi neki stariji dužnosnici trebali biti na tom mjestu. Dužnost je obnašao do 1952. godine.[1]

Dok je obnašao tu dužnost, pokazao se sposobnim voditeljem rodnog grada. Pokrenuo je osnivanje brojnih ustanova u Subotici, a važno je naglasiti da su mnoge od njih postale ugledne izvan grada, pokrajine i republike. Među ostalim, u te spadaju:

Pored tih tvornica, na Zobnatici je utemeljio konjičku ergelu, a Bačlija je dao zamisao da se napravi zoološki vrt na Paliću.

Dijelom je i njegova zasluga što se u Subotici obnovilo 400 stanova koji su srušeni u savezničkom bombardiranju 1944.

Godine 1952. otišao je u Novi Sad gdje je utemeljio vojvođansko Javno pravobraniteljstvo u kojem je radio 5 godina, a i sam je bio javnim pravobraniteljem Vojvodine.[1] Bio je prvi čelnik fakultetskog vijeća Fakulteta tehničkih znanosti u Novom Sadu, utemljenog 28. lipnja 1960. godine.[2]

Potom je osam godina bio na čelu Zavoda za društveno i privredno planiranje SAP Vojvodine.

Nakon toga se vraća u političke strukture, u skupštinu SAP Vojvodine, gdje je bio zastupnikom. Ondje je boravio 4 godine.

Nakon zastupničke dužnosti, odlazi u Gospodarsko vijeće[1](ondašnji "Privredni savjet") gdje je bio čelnim čovjekom šest godina, a nakon toga je 1975. otišao u mirovinu.

Još prije rata je bio članom Pučke kasine (od 1933.), a danas (stanje 2008.) je bio njenim najstarijim članom. Bio je jednim od suosnivača HKUD-a "Matija Gubec".

Pokopan je u Subotici 31. listopada na Kerskom groblju.[1]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. a b c d e Radio Subotica, program na hrvatskomInačica izvorne stranice arhivirana 1. ožujka 2021. SNJ/MM: IN MEMORIAM: Marko Bačlija, 30. listopada 2009., preuzeto 20. lipnja 2011.
  2. Fakultet tehničkih znanosti, Novi Sad. Inačica izvorne stranice arhivirana 25. ožujka 2013. Pristupljeno 20. veljače 2013. journal zahtijeva |journal= (pomoć)