Martinčeva kula

Izvor: Wikipedija

Martinčeva kula (kula Ante Martinca)[1] je fortifikacijski objekt u Vrgorcu, Hrvatska. Pripada nizu dobro očuvanih materijalnih ostataka osmanske kulturne baštine u gradu, prije svega kulâ.[2] U gradu je danas više turskih kula znane pod imenima Avala, Kapetanovića kula (Dizdarevićeva kula), Fratarska kula (Cukarinovićeva kula), Pakerova kula, Elezova kula, Raosova kula, Muminova kula, Martinčeva kula, kula u naselju podno Gradine. Kao malo gdje na jugu Hrvatske, naglašene su u naselju i brojem i po položaju. Namjena im je bila stambena i obrambena. Služila su kao sigurno prenoćište.[3] Stanari su bili feudalci, turski begovi, pa mletački namještenici, serdari i kapetani. Građena je od nepravilna kamena povezana s crvenicom i vapnom. Prozori su mali i najviše s južne strane jer je najpogodnija za stanovanje. Vrata su lukom presvođena i s kamenim okvirima, a među njima puškarnice. Nastala za vrijeme turske vladavine u 16. – 17. stoljeću. Stil gradnje je turski. U 18. stoljeću u kulu je uzidan rijedak rimski nalaz. To je kameni žrtvenik posvećen Jupiteru.[1]

U nalazi se u staroj gradskoj jezgri.[4]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. a b TZ VrgoracArhivirana inačica izvorne stranice od 22. kolovoza 2013. (Wayback Machine) O Vrgorcu (pristupljeno 8. ožujka 2018.)
  2. Facebook - Vrgorac nekad 11. lipnja 2015. (pristupljeno 8. ožujka 2018.)
  3. Ethno Dalmatia Regija Vrgoračka krajina (pristupljeno 21. siječnja 2018.)
  4. TZ VrgoracArhivirana inačica izvorne stranice od 6. ožujka 2016. (Wayback Machine) Spomenici kulture (pristupljeno 8. ožujka 2018.)

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]