Martin Gardner

Izvor: Wikipedija
Martin Gardner

Martin Gardner (Tulsa, Oklahoma, 21. listopada 1914.Norman, Oklahoma, 22. svibnja 2010.) bio je američki matematičar i pisac popularne znanosti i rekreacijske matematike.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Martin Gardner je rođen 21.10.1914. u Tulsi (Oklahoma), kao sin naftnog geologa. Studirao je na Sveučilištu u Chicagu i dobio zvanje sveučilišnog prvostupnika iz filozofije. Prije Drugog svjetskog rata bio je novinar Tulsa Tribunea, a kasnije je bio zaposlen u uredu za odnose s javnošću Sveučilišta u Chicagu.

Nakon službe na eskortnom razaraču u Drugom svjetskom ratu, vratio se u Chicago, gdje je kao slobodni suradnik počeo karijeru prodajući kratke priče, a zatim se preselio u New York. Tu je osam godina pisao članke za dječje časopise, dok nije počeo suradnju s časopisom Scientific American.

Izdržavao se objavljujući knjige i pišući na stotine članaka za razne novine i časopise. Objavio je preko 70 knjiga i bezbroj članaka iz različitih oblasti znanosti, matematike, filozofije, književnosti i religije.

Umro je u Normanu (Oklahoma) 22.05.2010.

Djelo[uredi | uredi kôd]

Fleksagon

Gardner je najpoznatiji po svom doprinosu u popularizaciji rekreacijske matematike. Od 1956. do 1981. uređivao je kolumnu "Matematičke igre" (Mathematical Games) u časopisu Scientific American. U njoj je obrađivao razne teme, i između ostalih približio široj publici:

"Kum" je 3-valentnim grafovima koji nisu 3-obojivi. Prema pjesmi Lewisa Carrolla nazvao ih je snarkovima u svom radu iz 1976. Mathematical games: Snarks, boojums and other conjectures related to the four-color-map theorem,[1] a ime su istraživači odmah prihvatili.[2]

Po Gardneru je nazvan asteroid 2587 Gardner.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Scientific American 234(No 4)(1976), s. 126-130
  2. Hrvatsko matematičko društvoArhivirana inačica izvorne stranice od 18. veljače 2020. (Wayback Machine) I. Ivanšić: Logo HMD-a - Blanušin graf (pristupljeno 3. listopada 2020.)

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]