Martin Gardner

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Martin Gardner

Martin Gardner (Tulsa, Oklahoma, 21. listopada 1914. - Norman, Oklahoma, 22. svibnja 2010.) bio je američki matematičar i pisac popularne znanosti i rekreacijske matematike.

Životopis[uredi VE | uredi]

Martin Gardner je rođen 21.10.1914. u Tulsi (Oklahoma), kao sin naftnog geologa. Studirao je na Sveučilištu u Chicagu i dobio zvanje sveučilišnog prvostupnika iz filozofije. Prije Drugog svjetskog rata bio je novinar Tulsa Tribunea, a kasnije je bio zaposlen u uredu za odnose s javnošću Sveučilišta u Chicagu.

Nakon službe na eskortnom razaraču u Drugom svjetskom ratu, vratio se u Chicago, gdje je kao slobodni suradnik počeo karijeru prodajući kratke priče, a zatim se preselio u New York. Tu je osam godina pisao članke za dječje časopise, dok nije počeo suradnju s časopisom Scientific American.

Izdržavao se objavljujući knjige i pišući na stotine članaka za razne novine i časopise. Objavio je preko 70 knjiga i bezbroj članaka iz različitih oblasti znanosti, matematike, filozofije, književnosti i religije.

Umro je u Normanu (Oklahoma) 22.05.2010.

Djelo[uredi VE | uredi]

Fleksagon

Gardner je najpoznatiji po svom doprinosu u popularizaciji rekreacijske matematike. Od 1956. do 1981. uređivao je kolumnu "Matematičke igre" (Mathematical Games) u časopisu Scientific American. U njoj je obrađivao razne teme, i između ostalih približio široj publici:

Po njemu je nazvan asteroid 2587 Gardner.

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]