Sveučilište u Chicagu

Izvor: Wikipedija

Sveučilište u Chicagu (engl. University of Chicago) privatno je sveučilište smješteno u Hyde Parku, u Chicagu. Utemeljio ga je naftni magnat John D. Rockefeller 1891., a Sveučilište kao nadenvak osnivanja obično navodi 1. lipnja 1891., kada je William Rainey Harper imenovan rektorom. Sveučilište je s nastavom započelo 1. listopada 1892.[1] Jedno je od prvih sveučilišta u SAD-u zamišljenih kao spoj američkog koledža slobodnih umjetnosti i njemačkoga istraživačkoga sveučilišta. Poznato je po svojim rigoroznim standardima akademskih stipendija te je u šali stekalo reputaciju škole „gdje zabava odlazi umrijeti”.[2]

Sveučilište je povezano s osamdeset i dvoje dobitnika Nobelove nagrade te se smatra jednim od najprestižnijih na svijetu. Kroz povijest je bilo poznato po svojem sažetom uputniku za mlade studente Roberta Hutchinsa, kao i po utjecajnim intelektualnim pokretima kao što su Čikaška škola ekonomije, Čikaška škola sociologije i pokret Ekonomske analize prava. Poznato je i kao ustanova u kojoj je provedena prva umjetno izazvana nuklearna reakcija. Također, sjedište je Odbora za društvenu misao, interdisciplinarnoga istraživačkoga programa te najvećega sveučilišnoga lista u SAD-u.[3]

Povezano[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Robertson, David Allan: The Quarter-Centennial Celebration of the University of Chicago, Chicago: University of Chicago Press, 1918.
  2. Librarian » Blog Archive » The University of Chicago: "Where Fun Goes to Die.". Inačica izvorne stranice arhivirana 2. listopada 2022. Pristupljeno 26. travnja 2022.
  3. Duffy is named Director of the University Press. The University of Chicago Chronicle. 27. travnja 2000. Pristupljeno 26. travnja 2022.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Sveučilište u Chicagu