Martin Scorsese Presents the Blues: Jimi Hendrix

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Martin Scorsese Presents the Blues: Jimi Hendrix
Martin Scorsese Presents the Blues.jpg
Jimi Hendrix (kompilacija)
Žanr blues, blues rock
Objavljen 9. rujna 2003.
Snimanje 13. prosinca 1966. - 23. ožujka 1970.
Trajanje 1:15:02
Izdavač MCA Records
Producent(i) Janie Hendrix, John McDermott, Eddie Kramer
Recenzije
Kronologija albuma – Jimi Hendrix
Experience Hendrix: The Best of Jimi Hendrix
(1998.)
Martin Scorsese Presents the Blues: Jimi Hendrix
(2003.)
 

Martin Scorsese Presents the Blues: Jimi Hendrix kompilacijski je album američkog rock glazbenika Jimja Hendrixa, posthumno objavljen 2003. godine od diskografske kuće MCA Records.

O albumu[uredi VE | uredi]

Kompilacija je dio serijala Martina Scorsesea posvećenog povijesti blues glazbe. U svakoj od sedam epizoda redatelj istražuje različite faze u razvoju bluesa. Serije su originalno emitirane u Sjedinjenim Američkim Državama od strane televizijske kuće PBS.

Kompilacija sadrži Hendrixova dva prethodno neobjavljena nastupa uključujući i pjesmu "Georgia Blues" (snimljenu 19. ožujka 1969. u New York's Record Plant studiju). Ove neobjavljene pjesme prethodno je snimio saksofonist Lonnie Youngblood kada se 1963. godine pridružio Hendrixu u studiju. Među prethodno neobjavljeni snimkama nalazi se i pjesma "Blue Window" koja je snimljena u ožujku 1969. godine u Merkur studiju u New Yorku. Pjesmu izvode Buddy Miles na bubnjevima, Duane Hitchings na orguljama, Bill Rich na bas-gitari te brass sekcija Tobie Wynn, James Tatum, Bobby Rock, Pete Carter i Tom Hall poznatiji kao Khalil Shaheed.

Pjesme "Red House" i "Voodoo Chile" Hendrixov su zaštitni znak te im je naglaska stavljen na dionice koje su na prethodnim izdanjima bile manjim dijelom zapostavljene[1]. "Come On (Let the Good Times Roll)" (cover od američkog glazbenika Earla Kinga), jedina je na kompilaciji koja je snimljena u vrijeme dok je Hendrix još bio živ (album Electric Ladyland).

Kompilacija je privukla veću pažnju Hendrixovih kolekcionara, pogotovo iz razloga što se na njoj nalaze dvije prethodno neobjavljene pjesme, "Georgia Blues" (koja uključuje saksofonistu Lonnie Youngblood) i "Blue Window". Glazbeni suradnici na kompilaciji su Steve Winwood, Stephen Stills, Buddy Miles, Billy Cox i the Experienci[2].

Popis pjesama[uredi VE | uredi]

Br. SkladbaAutor Trajanje
1. "Red House"    3:50
2. "Voodoo Chile"    15:00
3. "Come On (Let the Good Times Roll)"    4:09
4. "Georgia Blues"    7:57
5. "Country Blues"    8:26
6. "Hear My Train a Comin'"    6:57
7. "It's Too Bad"    8:52
8. "My Friend"    4:36
9. "Blue Window"    12:51
10. "Midnight Lightning"    3:06

Izvođači[uredi VE | uredi]

Izvori[uredi VE | uredi]

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]