Matt Damon

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Matt Damon
Matt Damon
Rodno ime Matthew Paige Damon
Rođenje 8. listopada 1970. (Flag of the United States.svg Cambridge, Massachusetts, SAD)
Zanimanje glumac, scenarist, poducent
Godine rada 1988. -
Supruga Luciana Bozán Barroso
(2005. - )
Portal o životopisima
Portal o filmskoj umjetnosti

Matthew Paige "Matt" Damon (Cambridge, Massachusetts, 8. listopada 1970.) je američki glumac, scenarist, producent i dobitnik Oscara za najbolji originalni scenarij (1997. godine za film Dobri Will Hunting). Iako mu je filmska karijera započela 1988., slavu je stekao upravo ulogom u filmu Dobri Will Hunting, gdje je glumio zajedno s Robinom Williamsom (koji je za tu ulogu dobio Oscara za najbolju mušku sporednu ulogu). Scenarij za film napisao je sam Damon, uz suradnju s Benom Affleckom, a osim Oscara, njih su dvojica dobili i Zlatni globus u istoj kategoriji. Damon je također bio nominiran i za Oscara za najbolju glavnu mušku ulogu zbog svoje izvedbe u filmu.

Damon će kasnije imati zapažene uloge u filmovima Spašavanje vojnika Ryana, Talentirani gospodin Ripley, Oceanova serija (Oceanovih 11, Oceanovih 12, Oceanovih 13), Bourneova trilogija (Bourneov identitet, Bourneova nadmoć, Bourneov ultimatum), Syriana, Dobri pastir, Pokojni, Doušnik! i Invictus. Zbog svojih je uloga zaradio niz nominacija, a nagrađen je i zvijezdon u Hollywoodskoj Ulici slavnih. Damon se nalazi među 35 najbogatijih glumaca svih vremena, a 2007. godine, magazin People proglasio ga je najzgodnijim muškarcem na svijetu.

Damon također aktivno sudjeluje u dobrotvornom radu, te je pomagao organizacijama kao što su ONE Campaign, H2O Africa Foundation i Water.org.