Matti Nykänen

Izvor: Wikipedija
Osvojene medalje
Skijaški skokovi
Center
Matti Nykänen
Olimpijske igre
zlato Sarajevo 1984. velika skakaonica
srebro Sarajevo 1984. mala skakaonica
zlato Calgary 1988. mala skakaonica
zlato Calgary 1988. velika skakaonica
zlato Calgary 1988. momčadski

Matti Ensio Nykänen (Jyväskylä, Finska, 17. srpnja 1963.4. veljače 2019.) je finski skakač na skijama, četverostruki pobjednik Zimskih olimpijskih igara.

Nykänen je dominirao ovim sportom 1980-ih godina, kada je uglavnom pobjeđivao na svim natjecanjima na kojima je nastupao. Vrhunac karijere mu je nastup na Zimskim olimpijskim igrama u Calgaryju 1988. godine kada je pobijedio u obje pojedinačne discipline te u momčadskom natjecanju. Uz pet olimpijskih medalja (četiri zlatne) ima i devet medalja sa Svjetskih prvenstava (pet zlatnih), te čak 22 medalje s nacionalnih prvenstava Finske (13 zlatnih). Zbog svojih rezultata i dominacije nad konkurencijom tijekom karijere općenito se Nykänena smatra jednim od najboljih skakača na skijama u povijesti.

Za vrijeme te posebno nakon karijere Nykänen je na sebe skretao pažnju sklonošću prema alkoholu, brojnim vjenčanjima i razvodima, povremenin nasilnim ispadima te neuspješnom karijerom pop-pjevača. Optužen je i za pokušaj ubojstva obiteljskog prijatelja (ubo ga nožem) i osuđen je na 26 mjeseci zatvora, a odradio je godinu dana.

Nedovršeni članak Matti Nykänen koji govori o športašu ili športašici treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.